• Läkaren Claes Hultling, journalisten Ann Lagerström, filosofipedagogen Adam Wallenberg och filosofen Jonna Bornemark diskuterar kring hur filosofi kan användas praktiskt i samhället.

 • Sven-Erik Liedman, idéhistoriker, Elena Namli, vid Centrum för rysslandsstudier och Göran Greider, författare, samtalar om den Ryska Revolutionen och de idéer som präglade de unga revolutionärerna.

 • Gina Gustavsson, doktor i statskunskap, Göran Greider, författare och journalist och Patricia Lorenzoni, doktor i idéhistoria diskuterar den Franska revolutionen och de tankar som låg till grund för upproret mot makten.

 • Nu börjar en ny serie om revolutioner. I första programmet diskuterar filosoferna Hans Ruin och Lena Halldenius och Stefan Jonsson, professor i etnicitet, kring vad en revolution är för något.

 • Sverker Sörlin idé och miljöhistoriker och Gustaf Arrhenius, praktisk filosof, diskuterar kring vad människan som individ och som del av ett globalt kollektiv kan göra åt den klimatkastrof många forskare förutspår.

 • I Europa har det länge funnits en tanke om att historien utvecklas linjärt och framåt, mot allt Bättre, Sannare och Klokare. Moderniteten med sitt fokus på kunskap och vetenskap har präglat vår världsbild och människosyn. Politiskt skakas nu Europa av ekonomisk kris och misstro mot parlamenten, marknaden och kapitalismen. Runt om i världen tycks religiös extremism och rabiat nationalism förblinda människor. Så hur står sig rationalitet och vetenskap, vilken tilltro finns idag till moderniteten?

  Detta är det första av tre samtal med idéhistorikern Svante Nordin med utgångspunkt i 1900-talet. Idag samtalar han med sociologen Bo Isenberg och med programledaren Lars Mogensen. Producent: Thomas Lunderquist.

  Boktips: Die Legitimität der Neuzeit av Hans Blumenberg

  Filosoferna. Det västerländska tänkandet sedan år 1900 av Svante Nordin

 • söndag 16 december 21:03 (repris fredag 21 dec 21:03)

  Är tillväxt enbart en god nyhet? Finns några alternativ till dagens ekonomiska system? Varför vågar politiker inte ta svåra beslut i miljöfrågan? När Filosofiska Rummet nyligen sände från Dramaten i Stockholm fick publiken chans att ställa frågor till de medverkande. Hör frågorna och svaren!

  Medverkande:

  Sofia Nerbrand, ordförande i Bertil Ohlin- institutet, Göran Greider, författare och debattör, Sverker Sörlin, idé och miljöhistoriker och Katarina Bjärvall, författare och journalist som skrivit om konsumtion.

  Programledare Peter Sandberg

  Producent Marie-Jeanette Löfgren

 • Varje dag möts vi av alarmerande siffror om krisländernas ekonomier, om stigande arbetslöshet och om mänskliga tragedier. I samarbete med Dramaten arrangerade Sveriges Radio nyligen en helkväll om krisen då vi också spelade in ett Filosofiska Rummet om krisen, konsumtionen och moralen.

  Medverkande: Sofia Nerbrand, ordförande i Bertil Ohlin- institutet, Göran Greider, författare och debattör, Sverker Sörlin, idé och miljöhistoriker och Katarina Bjärvall, författare och journalist som skrivit om konsumtion.

  Programledare: Peter Sandberg

 • söndag 26 augusti 16:03 - 17:45 i P1

  Med anledning av domen mot Anders Behring Breivik sänder vi ett Filosofiska rummet special som startar redan 16:03 och fortsätter fram till 17:45 med avbrott för Ekot.

  Vi kommer att diskutera de politiska ideologier och det tankestoff som ligger bakom Breiviks världsbild, och det samhällsklimat som är på väg att växa fram i Europa. Vi frågar också vad som händer om man demoniserar en person som Breivik. Gäster i programmet är Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska Pen, Lisa Bjurwald, författare till boken Europas skam, Lars Gule och Lars Svendsén, norska filosofer,och Magnus Linton, författare till boken De hatade och Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som studerat extremnationalistiska rörelser.

  Programledare Peter Sandberg

  Producent Marie Liljedahl

 • Söndag 1 april 17.00 i P1 (repris fredag 6 april 21.03)

  Begreppet kvalitet används såväl när det gäller skjortor som  utbildningssystem och konstverk. Men vad menar vi med kvalitet och hur har begreppet förändrats över tiden? Vem avgör vad som är kvalitet och menade man samma sak med kvalitet när man byggde pyramider i Egypten som när man byggde förorter på sextiotalet?

  Medverkande Andreas Berg, doktor i pedagogik vid  Örebro universitet Anders Burman docent i idéhistoria och Jonna Bornemark, doktor i filosofi, båda vid Södertörns högskola.

  Programledare och producent Peter Sandberg

 • Söndag 22 januari 17:00 i P1 (repris fredag 27 januari 21:03)

  Under senare tid har flera Europeiska ledare uttryckt sin skepsis mot ett samhälle byggt på multikulturalism. Sarkozy, Merkel och Cameron menar att multikulturalismen är misslyckad. Så hur ska vi förhålla oss till varandra i ett samhälle där flera kulturer lever sida vid sida? Var går gränsen för tolerans och var går gränsen för krav på anpassning? Ska minoritetskulturer ha särskilda rättigheter att få leva enligt traditioner och religiösa påbud? Eller ska alla betraktas som individer i en medborgargemenskap, underställda samma lagar, skyldigheter och rättigheter, oavsett kulturella tillhörighet?

  Medverkande är samhällsdebattörerna Dilsa Demirbag-Sten och Göran Rosenberg och Lasse Dencik, professor i socialpsykologi.

  Programledare och producent Peter Sandberg

  Lästips:

  Till frihetens försvar - en kritik av den normativa mångkulturalismen, av Dilsa Demirbag-Sten och Per Bauhn

 • Ett ortodoxt kristet parti i Nederländerna tvingas släppa fram kvinnor på sin kandidatlista och präster tvingas viga homosexuella. Detta har fått många holländare att tala om jämlikhetstyranni, och allt fler ifrågasätter nu Nederländernas författnings första paragraf, som stadgar alla medborgares lika rättigheter.

  Är friheten hotad i det land som ibland kallas världens mest liberala?

  Filosofiska rummets producent Thomas Lunderquist har träffat två holländska tänkare som vill värna den första paragrafen, och som båda använder sig av den indiske ekonomen Amartya Sen för att definiera en rimlig variant av jämlikhet för ett gott samhälle.

  Producent: Lars Mogensen

  Lokatt Media i Malmö har gjort programmet för Sveriges Radio

  Ljudklippen nedan går att lyssna på från och med söndag 1 januari kl 17.03

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista