• Läkaren Claes Hultling, journalisten Ann Lagerström, filosofipedagogen Adam Wallenberg och filosofen Jonna Bornemark diskuterar kring hur filosofi kan användas praktiskt i samhället.

 • Stina Ekblad skådespelare, Leif Zern, teaterkritiker och Pontus Stenshäll, regissör, samtalar om Shakespeare och om det existentiella och filosofiska i hans pjäser.

 • Filosoferna Torbjörn Tännsjö, Jonna Bornemark och Jeanette Emt diskuterar kring vad vi har för praktisk nytta av filosofi i vardagslivet och i samhället.

 • Vad är ångest och finns det meningsfull ångest? Samtal mellan Fredrik Svenaeus, professor i filosofi, Karin Johannisson, professor i idé o lärdomshistoria och Rolf Alzén, läkare o docent i medicinsk humaniora.

 • Nya tider, nya dignoser.  Fredrik Svenaeus, professor i filosofi, Karin Johannisson, professor i idé och lärdomshistoria och Rolf Alzén, läkare och docent i medicinsk humaniora diskuterar vår tids psykiska lidande.

 • Sverker Sörlin idé och miljöhistoriker och Gustaf Arrhenius, praktisk filosof, diskuterar kring vad människan som individ och som del av ett globalt kollektiv kan göra åt den klimatkastrof många forskare förutspår.

 • Författaren Carl-Johan Malmberg och poeten Eva Ström diskuterar William Blake och hans poesi och konst, utifrån boken Stjärnan i foten, som just kommit ut.

 • Hur visar sig världen för oss? Det är frågan som fenomenologin försöker svara på. Fenomenologin är en tanketradition som spelat stor roll i den kontinentala filosofin med kända namn som Simone de Beauvoir och Martin Heidegger. Men i Sverige introducerades fenomenologin på allvar först på 1970-talet. Den tyske filosofen Edmund Husserl, grundaren av fenomenologin, använde slagordet: gå tillbaka till sakerna själva!

  I veckans program försöker vi berätta något om vad fenomenologi är och hur den kan tillämpas inom olika områden i samhället.

 • söndag 20 januari 17.00 i P1 (repris 25 januari 21.03)

  I vår närmiljö tycks verkligheten fungera ungefär på det sätt som våra fem sinnen förnimmer den. Om jag kastar en sten i vattnet så landar den ofta med ett plums ungefär där jag tänkt mig. Men hur är det med universums krafter och de allra minsta av partiklar och energier som bygger upp vår materiella värld, hur väl stämmer exempelvis strängteorin och partikelfysiken med det som vi människor kallar ”verkligt”? Filosofiska Rummet om verkligt och overkligt och hur mycket människan har kognitiv kapacitet att begripa av det till synes obegripliga.

  Gäster är strängteoretikern Ulf Danielsson och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors.

  Programledare och producent Peter Sandberg.

 • Jul
  41 min

  Julen är en tid för gemenskap i familjens hägn - en tid när mycket ställs på sin spets: Vad är en familj? Hur ser sambandet ut mellan tvång och gemenskap? Kan jag behålla hörlurarna på under middagen? Måste jag visa glädje när jag får en kokbok jag inte vill ha? Är det anständigt att spendera tusentals kronor på ting som vi inte behöver när det samtidigt finns de i Sverige som inte har råd att köpa gympaskor till sina barn?

  Filosofiska rummet knäcker julens värsta nötter, tillhandahåller julrim och reson men också delikata dilemman att begrunda. Allt med hjälp av fyra filosoferande nissar: komikerna Anders & Måns (Johansson & Nilsson), kulturjournalist Per Svensson och filosof Jeanette Emt.

  Programledare: Lars Mogensen. Producent: Thomas Lunderquist.

 • Temavecka: Vad ska man tro på?

  Om man inte tror på gud, vad ska man då tro på? Möjligen räcker det inte att konstatera att religionerna är hokus-pokus. Möjligen behöver ateisten något annat för sina existentiella funderingar. Men vad? I förra veckans program föreslog filosofiprofessor Hubert Dreyfus något slags sekulär polyteism à la Homeros. Vad föreslår veckans OBS-debattörer, tillika dagens gäster i Filosofiska rummet, cancerläkare och terapeut Pia Dellson, ambassadör Ulla Gudmundson och religionshistoriker Olav Hammer?

  Med detta program knyter vi åt säcken om P1:s temavecka Vad ska man tro på? Se faktaruta!

  Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

 • Temavecka: Vad ska man tro på?

  I Filosofiska rummet Utblick beger sig Thomas Lunderquist till USA och träffar Hubert Dreyfus, filosofiprofessor vid Berkley-universitetet i Kalifornien, vars senaste bok, All Things Shining, handlar om att läsa litterära klassiker för att finna mening i en sekulär tid.

  Måndag till torsdag 15-18 oktober följer OBS! upp de här frågorna med inlägg av tre tänkare - religionshistorikern Olav Hammer, onkologen Pia Dellson och Sveriges ambassadör vid den Heliga stolen, Ulla Gudmundson - och en intervju med Alain de Botton.

  Fredagen den 19 oktober intervjuar programmet Människor och tro dessutom religionskritikern Richard Dawkins, debatterar nyateismen och rapporterar om ateisternas ställning i USA - en helt annan än i Europa.

  Boktips: Hubert Dreyfus och Sean Dorrance Kelly: All Things Shining. Reading the Western Classics to Find Meaning in a Secular Age.

  Boktips i Dreyfus och Kellys bok: David Foster Wallaces Infinite Jest, Homeros Odysséen, Aischylos Orestien, Bibeln, Augustinus Bekännelser, Dantes Den gudomliga komedin, Herman Melvilles Moby Dick

 • Söndag 30 september 17:00 i P1 (repris fredag 5 oktober 21:03)

  Människan blickar upp mot stjärnhimlen och utskiljer genast Karlavagnen och andra stjärnbilder. Vi har en fantastisk förmåga att skapa mening och sammanhang både i världen och i våra liv. Men också inför döden känner många behov av att hitta en mening. Förr spelade religionen stor roll i meningsskapandet. I dagens sekulära samhälle är det upp till individen att skapa sina egna meningssammanhang. I det andra programmet om döden diskuterar vi existensen och meningen.

  Gäster är liksom i det första programmet KG Hammar, tidigare ärkebiskop, Jonna Bornemark, doktor i filosofi vid Södertörns Högskola och Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet.

  Programledare och producent Peter Sandberg

 • Söndag 16 september 17:00 i P1 (repris fredag 21 september 21:03)

  Tanken på den egna döden gör de flesta av oss sårbara. Samtidigt är det ett existensvillkor vi aldrig kan slita oss loss från. Och kanske är medvetandet om  döden nödvändig för att vi ska kunna känna en djupare mening med livet, och en förutsättning för en stark livskänsla. Kloka människor har i alla tider påpekat vikten av att se döden som en del av livet.

  Detta är temat för två Filosofiska rummet. Det första sänds nu på söndag.

  Gäster är KG Hammar, tidigare ärkebiskop, Jonna Bornemark, filosof vid Södertörns Högskola och Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista