• Söndag 10 juni 17.00 i P1 (repris fredag 15 juni 21.03)

  Varför är vissa filosofiska texter så otillgängliga och snåriga medan andra kan vara förhållandevis lätta att ta till sig? Platon, Descartes och även Nietzsche kan åtminstone delvis upptäckas på egen hand medan Kant, Heidegger och Wittgenstein kräver stora ansträngningar eller lärarledd handledning. Men måste det vara så snårigt och måste varje filosof uppfinna en egen begreppsapparat för att fånga in sina tankar?

  Gäster är Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola, Jonna Bornemark doktor i filosofi vid Södertörns högskola och Erik Jansson Boström, doktorand i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet.

  Programledare och producent heter Peter Sandberg.

  Programmet är en repris från maj 2011

 • En fråga som länge förbryllat psykologer och kognitionsvetare är hur människor kan vara så dåliga på att resonera förnuftsmässigt i vissa sammanhang, och så bra i andra? Nu har frågan fått ett svar med en teori, argumentationsteorin, som menar att målet med vårt resonerande inte är sanningen eller det mest förnuftiga, utan att övertyga andra. Och eftersom vi hellre lyssnar på argument som bekräftar vår egen ståndpunkt, så kan det leda helt fel om vi inte korrigeras med mothugg, medan det kan leda väldigt långt när vi prövar argumenten med andra.

  Om argumentationsteorin, men också om andra funktioner med samtalet, samtalar kulturjournalisten Jenny Maria Nilsson och filosoferna Gunnar Björnsson och Jeanette Emt, med Filosofiska rummets Lars Mogensen. Producent är Thomas Lunderquist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista