• Peter Landelius, översättare av spanskspråkig litteratur och tidigare ambassadör, Carlos Vidales, historiker och  Inger Enkvist, professor i spanska samtalar om det latinamerikanska frihetskriget och dess ledare Simón Bolívar.

 • Sven-Erik Liedman, idéhistoriker, Elena Namli, vid Centrum för rysslandsstudier och Göran Greider, författare, samtalar om den Ryska Revolutionen och de idéer som präglade de unga revolutionärerna.

 • Gina Gustavsson, doktor i statskunskap, Göran Greider, författare och journalist och Patricia Lorenzoni, doktor i idéhistoria diskuterar den Franska revolutionen och de tankar som låg till grund för upproret mot makten.

 • Nu börjar en ny serie om revolutioner. I första programmet diskuterar filosoferna Hans Ruin och Lena Halldenius och Stefan Jonsson, professor i etnicitet, kring vad en revolution är för något.

 • I Europa har det länge funnits en tanke om att historien utvecklas linjärt och framåt, mot allt Bättre, Sannare och Klokare. Moderniteten med sitt fokus på kunskap och vetenskap har präglat vår världsbild och människosyn. Politiskt skakas nu Europa av ekonomisk kris och misstro mot parlamenten, marknaden och kapitalismen. Runt om i världen tycks religiös extremism och rabiat nationalism förblinda människor. Så hur står sig rationalitet och vetenskap, vilken tilltro finns idag till moderniteten?

  Detta är det första av tre samtal med idéhistorikern Svante Nordin med utgångspunkt i 1900-talet. Idag samtalar han med sociologen Bo Isenberg och med programledaren Lars Mogensen. Producent: Thomas Lunderquist.

  Boktips: Die Legitimität der Neuzeit av Hans Blumenberg

  Filosoferna. Det västerländska tänkandet sedan år 1900 av Svante Nordin

 • Söndag 22 januari 17:00 i P1 (repris fredag 27 januari 21:03)

  Under senare tid har flera Europeiska ledare uttryckt sin skepsis mot ett samhälle byggt på multikulturalism. Sarkozy, Merkel och Cameron menar att multikulturalismen är misslyckad. Så hur ska vi förhålla oss till varandra i ett samhälle där flera kulturer lever sida vid sida? Var går gränsen för tolerans och var går gränsen för krav på anpassning? Ska minoritetskulturer ha särskilda rättigheter att få leva enligt traditioner och religiösa påbud? Eller ska alla betraktas som individer i en medborgargemenskap, underställda samma lagar, skyldigheter och rättigheter, oavsett kulturella tillhörighet?

  Medverkande är samhällsdebattörerna Dilsa Demirbag-Sten och Göran Rosenberg och Lasse Dencik, professor i socialpsykologi.

  Programledare och producent Peter Sandberg

  Lästips:

  Till frihetens försvar - en kritik av den normativa mångkulturalismen, av Dilsa Demirbag-Sten och Per Bauhn

 • Vi & dom
  42 min

  "Vi vill skapa trygghet för alla svenskar och vill inte att det kommer hit en massa mänskor och utnyttjar vårt välfärdssamhälle", säger kanske den främlingsfientlige. Men kanske är också den omvända retoriken ett sätt att dela in i vi och dom?: "De främlingsfientliga är rädda och lite korkade. Vi däremot är toleranta och öppna, vi tycker att alla mänskor är lika mycket värda."

  Vår benägenhet att dela upp i "vi" och "dom" tycks svår att frigöra sig från. I veckans Filosofiska rummet grunnar vi på varifrån den här mekanismen kommer - naturligtvis finns det även här en evolutionär förklaring. Vi diskuterar också om "vi-och-dommandet" är ofrånkomligt och rentav ibland av godo, och om inte: Hur motverkar vi det?

  Gäster hos Lars Mogensen denna vecka är etikforskaren Elisabeth Gerle, kognitionsforskaren Peter Gärdenfors och journalisten Lars Åberg. Producent: Thomas Lunderquist.

 • En konservativ våg sveper över USA. Borta är alla nyfrälsta demokraters talkörer om ”Change” och ”Yes, we can!” Många retar sig på att president Barack Obama med sjukvårdsreform och klimatpolitiska planer drar USA för långt till vänster om den amerikanska mittfåran. I höstens kongressval vann republikanerna majoriteten i representanthuset och demokraterna fick färre platser än under någon annan period de senaste 50 åren. Från den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen har det kommit hätska utfall mot president Barack Obama, och attacken mot den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och dödsskjutningen i Arizona den 8 januari i år kan delvis ses mot bakgrund av denna konservativa reaktion.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista