Professor: Lambertz balanserar på gränsen

Göran Lambertz debattinlägg om fallet Quick väcker reaktioner. Advokat Thomas Olsson kritiserar att Lambertz vill frångå sin roll som justitieråd och enligt juridikprofessor Gunnar Bergholtz sticker Lambertz ut med sin frispråkighet.

– Man har rätt att diskutera bevisningen. Men han har balanserat på gränsen, säger Bergholtz, professor emeritus i processrätt.

Göran Lambertz framhåller själv att det kan "diskuteras" huruvida det är rätt eller inte att fortsätta diskutera bevisläget mot en person i ett läge där denne är frikänd. Bergholtz anser att Lambertz är nära att bryta mot den så kallade oskyldighetspresumtionen, principen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

– De flesta domare är mer diskreta kan man säga. Men jag tycker inte att han gått över gränsen.

Att Lambertz vill uttala sig enbart i egenskap av tidigare justitiekansler, och inte som justitieråd, får samtidigt kritik av Quicks advokat Thomas Olsson.

– Man kan inte springa runt i garderoben och plocka på sig det som passar bäst för stunden, säger han.

Men Lambertz chef, Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius, säger till TT att hon inte ser något problematiskt med hans olika roller. En hållning som även delas av justitieminister Beatrice Ask (M).

– Det är bra om kunniga aktörer ger sin mening till känna, säger hon till TT.

Men Lambertz frispråkighet får i alla fall en tydlig konsekvens enligt Bergholtz:

– Han blir jävig att handlägga ärenden i HD när det gäller Quick.

TT

Studio Ett Special om Quick-fallet, tisdag klockan 15.03-16.45

Sture Bergwall (som tidigare hette Thomas Quick), Christer van der Kwast och Claes Borgström. Foto: Scanpix

#text=5238363#Quick är unik i Sverige genom att ha varit dömd för åtta mord, men redan nu friad från tre av dessa. Vilka slutsatser kan man dra av härvan för rättsväsendets del? Hör Thomas Quick, numera Sture Bergwall, själv, åklagaren Christer van der Kwast som fick honom fälld, hans tidigare advokat Claes Borgström och många andra gäster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista