Christer van der Kwast välkomnar kommission

15 min

Christer van der Kwast, som var åklagare i mordutredningarna mot Thomas Quick, sällar sig till dem som anser att det behövs en granskningskommission. Han tycker däremot inte att det finns någon grund för kritiken mot honom och teamet runt honom.

Christer van der Kwast säger till Sveriges Radio att debatten nu aktualiserar frågan om en granskningskommission.

– Det är en tanke jag varmt omfattar för egen del. Jag tror inte att det finns någon möjlighet i dagsläget att komma längre än att se till att en sådan här granskningskommission kommer till stånd, om man nu vill ha någon ordning på de fakta som finns i de här målen och i hela rättshanteringen.

Det är åklagare som granskar detta i samband med resningarna, varför räcker inte det?

– En granskningskommission bör titta på hela den rättsliga hanteringen från start till mål, inklusive resningsförfarandet. Den mediala bilden av det här är att det har gått fel i den ursprungliga delen av utredningen, men det är ju inte självklart att det är på det viset.

Det här betyder att du misstror dina kollegor som tittar på det här utifrån resningsansökningarna? Tror du inte att de gör ett tillräckligt grundläggande jobb?

– Jag har haft mina synpunkter, jag har ju tidigare bett JO att granska det, så min ståndpunkt är klar så långt.

Van der Kwast tycker, liksom Quicks före detta advokat Claes Borgström, att det är lätt för människor att komma i efterhand och kritisera hans insatser. Själv tycker han inte att det är något misslyckande för honom som åklagare att utredningarna nu ifrågasätts, även av kollegor.

– Jag kan inte se det på det viset. Jag har gjort den här utredningen på de premisser som gavs. Det här var en extremt svår utredningssituation som krävde en mängd överväganden som man normalt inte gör i mordutredningar, det krävdes särskilda grepp.

Han säger att han inte hade någon föreställning om hur omfattande utredningen skulle komma att bli längs med vägen.

– Det ena gav det andra längs med vägen, men vi lärde oss mycket också hur vi skulle hantera situationen med denna mycket speciella person, säger han.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista