Socialdemokraterna:

Kommuner ska tvingas satsa på utsatta skolor

Socialdemokraterna vill tvinga kommunerna att ge extra pengar till skolor i segregerade områden. Partiet vill därför ändra skollagen.

– Alla barn ska få chans att lyckas i skolan. Ingen ska bli bestraffad för att man går i en skola i ett område som har större utmaningar än andra. Det måste vara skolans uppgift att kompensera för skilda förutsättningar och då ska resurserna fördelas efter behov, säger Ylva Johansson, som är välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Enligt en rapport från Skolverket som kom förra året, lägger kommuner med liten segregation ungefär lika stor del av sin skolbudget på elever med särskilda behov som kommuner med stor segregation. Det handlar om ungefär sju till åtta procent av budgeten.

Bara hälften av kommunerna med stor segregation ger dessutom extrapengar till skolor i särskilt utsatta områden.

Det är alltså inte tillräckligt, enligt Socialdemokraterna, som vill lagstifta om att alla kommuner måste ge särskilda pengar efter faktorer som utländsk bakgrund, föräldrarnas utbildningsnivå och annat som kan visa på segregation.

Men partiet vill inte slå fast hur stor del av resurserna varje kommun ska lägga på segregerade områden, så frågan är om förslaget bara får begränsad effekt om kommunerna väljer att avsätta en liten summa.

– Nej, det tror jag inte alls. Skollagen är det starkaste styrinstrumentet i skolan, och det är en väldigt tydlig markering att skriva in det i skollagen, säger Ylva Johansson.

En fråga är om än mer styrda resurser har större effekt om de läggs direkt på de elever som har särskilda behov, i stället för på skolor i vissa stadsdelar som Socialdemokraterna nu vill.

Ylva Johansson tror ändå deras förslag skulle förbättra jämlikheten.

– Tittar vi på svensk skola i dag så ser vi att ett av de stora problemen är ojämlikheten, att barn inte får chans till samma skolgång, att barn inte får lika goda kunskaper eller lika bra undervisning. Vi har inte för mycket jämlikhet i svensk skola, tvärtom.

Om kommunerna ska fördela allt mer pengar efter olika sorters behov, finns det inte en risk för att det blir väldigt mycket arbete och byråkrati kring det?

– Nej, inte alls. Det här är inte någon detaljstyrning eller byråkrati. Det här är att klargöra viktiga principer i skollagen, säger Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista