Föräldrar till funktionshindrade måste samordna stödet själva. Erik G Svensson/Scanpix.

Föräldrar måste samordna stöd själva

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning behöver bättre hjälp med att samordna stödet från till exempel kommun och landsting, visar en granskning som Riksrevisionen har genomfört. Trots flera satsningar är det fortfarande föräldrarna som bär huvudansvaret för kontakten när det gäller till exempel skola, rehabilitering och vårdgaranti. Konsekvensen av detta kan bli att föräldrarna får högre sjukfrånvaro, blir arbetslösa eller till och med förtidspensionerade.

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning måste du själv samordna stödet från skola och landsting. För många är detta en tung börda.

Trots att det finns bestämmelser i lagar och föreskrifter om detta har det varit svårt att samordna ett stöd för föräldrarna. ”Varken föräldrar eller de inblandade har heltäckande information om vilka som finns och vem som ansvarar för dem”, skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Enligt Riksrevisionen har en ny samordningsfuktion som ska underlätta stödet för föräldrarna diskuteras – men diskussionerna har ännu inte lett till något konkret.

Skälet till detta tycks vara att de olika organisationernas intressen, snarare än föräldrarnas, har stått i fokus. 

– Det är allvarligt att samordningen av stödet brister och att föräldrar till barn med funktionsnedsättning inte får den hjälp de behöver. Vi tror att en särskild samordnare skulle kunna bli ett värdefullt kompletterande stöd och ge avlastning för föräldrarna, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Nu rekommenderar Riksrevisionen att regeringen ska starta en försöksverksamhet med samordnare som ska hjälpa föräldrarna.

Man förslår även att Socialstyrelsen ska ta fram en nationell guide med information om vilka stöd som finns - och vem som är ansvarig. Detta för att förbättra den bristande informationen som finns i dag, skriver Riksrevisionen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".