Tuffare för interner efter ökade knarkkontroller

1:55 min

Narkotikan fortsätter att minska bland dem som sitter i fängelse, enligt Kriminalvården. Men de ökade kontrollerna som fått bort narkotikan har samtidigt gjort tillvaron tuffare för de intagna, säger Love Blom som arbetar för Kriminellas Revansch i Samhället.

– Jag kan ge Kriminalvården credit för att de har ökat visiteringar och sådant, säger Love Blom vid KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället.

Hur påverkar de ökade kontrollerna de intagna?

– Det är ju mycket kränkningar av personlig integritet och bostadsrum och det gör att tillvaron som redan är kränkande blir förstärkt. Jag tror att klimatet har blivit mycket sämre på ett sätt därigenom.

Enligt den nationella screening med drogtester som Kriminalvården genomförde på landets anstalter i våras hade nio av runt 700 testade personer spår av narkotika i urinen. Det är tredje gången på ett år som Kriminalvården gjort en sådan här undersökning, och resultatet nu visar på de lägsta nivåerna av narkotika hittills, något kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson är nöjd med.

– Man måste vara försiktig, men vår uppfattning är att vi förmodligen aldrig någonsin haft så lite narkotika som vi har på svenska fängelser i dag, säger han.

På de anstalter som har högst säkerhetsklassning hittades inga positiva prover alls. Det gäller till exempel Kumla-anstalten, där Kenneth Gustafsson är kriminalvårdschef. Enligt honom är just ökade kontroller, till exempel av besökare och med narkotikahundar inne på anstalterna en del av förklaringen. Och även om det här kan upplevas som integritetskränkande av vissa så är det befogat, enligt honom.

– Integritetskränkande kan det säkert upplevas som, men alternativet är att vi slutar med det här och då kommer vi att ha en massa droger inne igen och då får man helt andra typer av problem i stället när folk är påverkade av droger och kan göra både det ena och det andra, och skuldsituationer och hotsituationer, säger Kenneth Gustafsson.

Så gick provet till

Kriminalvården testade 709 personer, drygt en sjättedel av alla intagna, utan förvarning. Av de 709 urinproven visade nio, alltså 1,3 procent, positivt utslag. Förra året var samma andel 2,66 procent. Vissa har anklagat proven för att inte upptäcka vissa typer av nya "designade droger". En djupare studie kring dessa droger har genomförts, men resultaten dröjer. Totalt vägrade 22 personer att ställa upp och 40 av proverna dömdes ut av tekniker. När en intagen vägrar ställa upp gör personalen en bedömning av vad orsaken är. Enligt deras bedömning var det ingen som bedömdes vägra på grund av oro för att åka fast.

Källa: Kriminalvården (TT)

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista