Kritik mot att campingstugor blir bostadsrätter

2:33 min

Att sälja stugor på campingar som bostadsrätter har blivit en ny trend i attraktiva turistorter runt om i landet. Men länsstyrelsen i Halland och Västra Götaland är kritiska och efterlyser tydligare regler.

Kjell Pihl, planarkitekt på länsstyrelsen i Halland menar att bostadsrätterna bryter mot miljöbalkens krav på ett rörligt friluftsliv.

– Syftet är ju inte att stugorna ska ägas av enskilda personer på det viset, utan de ska vara tillgängliga för det rörliga friluftslivet, det är vår syn på det hela, säger han.

Camping brukar förknippas med husvagnar, tält och mindre stugor, men nu säljs stugor på uppemot 70 kvadratmeter som bostadsrätter, runt om i landet. Bostadsrättsstugor säljs bland annat i så kallade riksintresseområden såsom Gotland, Öland och Halland, där det rörliga friluftslivet som Kjell Pihl på länsstyrelsen i Halland pratar om ska väga tungt i bedömningar av exploatering enligt miljöbalken.

Och kritiken mot bostadsrätter på campingar delas av länsstyrelsen i Västra Götaland, där det också säljs bostadsrättsstugor.

– Är det här besöksnäring eller är det här mer en variant av sommarstugeområde som hittar en gråzon i systemet? undrar Dick Hedman, samhällsbyggnadsdirektör på länsstyrelsen i Västra Götaland, retoriskt.

Det gäller attraktiva områden med, i många fall, strandnära mark som kanske inte skulle fått dispens från strandskyddet om det hade gällt fritidshus i stället för camping menar Dick Hedman.

– Om det är riktig camping finns det lite lättare möjligheter att hantera strandskyddsproblematiken, säger han.

I Falkenberg höjs nu ilskna röster inför kommunens planer på att sälja strandnära mark för 75 kronor per kvadratmeter, där campingägaren kommer att få bygga ett hundratal stugor som kan komma att omvandlas till bostadsrätter. Kommunalrådet Mari-Louise Wernersson (C) menar dock att värderingen av marken är korrekt gjord.

– Det här är ett pris för camping och det är utefter det som värderingen är gjord, säger hon.

Även om det då kan bli privata vinster?

– Med campingstugor finns det inte lagligt något vi kan sätta emot om man säljer dem som bostadsrätter.

Kritik finns också i andra delar av landet. I Södertälje till exempel, där stugor planeras på en camping, är både boende på den aktuella campingen samt länsstyrelsen kritiska till att stugor blir bostadsrätter.

Och både Kjell Pihl på länsstyrelsen i Halland och Dick Hedman på länsstyrelsen i Västra Götaland säger att lagar och regler kan behöva ändras. Idag kan man till exempel inte i en detaljplan bestämma om en stuga som byggs på camping kan omvandlas till bostadsrätt eller ej.

– Man behöver tydliggöra och kanske ändra de regler för att ta tag i det här med vad är camping i ett så här stort besöksnäringsperspektiv, konstaterar Dick Hedman.

Sofia Boo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista