Advokat Per E Samuelsson.

Pirate Bays advokater riktar hård kritik mot HD

1:39 min

The Pirate Bays nej till prövning i Högsta domstolen kritiseras hårt från sajtens advokater i dag.

HD beslutet att hovrättens dom slås fast och att männen bakom sajten tvingas betala över 46 miljoner i skadestånd och fängelse.

– Jag tycker att det är alldeles uppåt väggarna. Jag tror att det i ett historiskt perspektiv så kommer den allmänna opinionen och svänga och folk kommer att säga ”Herregud, vad gjorde de egentligen”, Per E Samuelsson som är en av advokaterna.

Sajten med logotypen av ett piratskepp på böljande vågor The Pirate Bay har retat upp rättighetsinnehavare i hela världen eftersom att man anser att sajten hjälper till att olagligt sprida deras filmer och musik bland annat utan tillåtelse.

Männen bakom The Pirate Bay som åtalades för sajten förlorade i både tingsrätt och hovrätt, men överklagade till Högsta domstolen som i dag kom med beskedet att man inte kommer ta upp fallet.

Därmed avslutas en rättsprocess som pågått i nästa sex år.

Monique Wadsted är de amerikanska hollywoodbolagens advokat.

– Det är ett bra beslut. Hovrättens dom var väldigt välskriven och klargjorde att det är förbjudet att tillhandahålla en sådan här illegal fildelningstjänst.

Dagens beslut att inte pröva Pirate Bay i Högsta domstolen kommer att innebära ett prejudikat för andra liknande sajter.

– Vi utgår från att de som eventuellt fram till i dag har tvivlat på vad den svenska rättsordningen egentligen föreskriver frivilligt kommer att upphöra med sina aktiviteter i dag, säger Monique Wadsted.

Lars-Peter Hielle

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista