Anders Borg lovar inget för långtidsarbetslösa

2:13 min

Centerpartiledaren och näringsminister Annie Lööf har krävt åtgärder redan i höstens budget för att komma åt den stigande långtidsarbetslösheten. Finansminister Anders Borg är dock inte beredd att utfästa några löften.

Antalet långtidsarbetslösa som varit utan jobb i mer än två år fortsätter att öka och är nu uppe i närmare 70 000 personer. Centerpartiledaren Annie Lööf kräver nu snabba åtgärder, men finansminister Anders Borg är inte beredd att utfästa några löften.

– Vi får se hur arbetsmarknaden utvecklas de kommande åren. Det finns förutsättningar för att vi så snart avmattningen klingar av få se stigande sysselsättning, säger Anders Borg.

Har regeringen lyssnat för lite på Centerpartiets förslag?

– Vi har haft ett starkt genomslag för alla allianspartierna i regeringens politik, och de har haft olika hjärtefrågor. Till exempel sänkta arbetsgivaravgifter som är ett av Centerförslagen som genomförts, säger Anders Borg.

Finansminister Anders Borg håller inte med centerpartiledaren Annie Lööf om att det behövs snabba åtgärder mot långtidsarbetslösheten.

Annie Lööf regerade efter Ekots rapportering i morse om att långtidsarbetslösheten bland dom som varit bort från arbetsmarknaden i mer än två år nu biter sig fast.

– Vi behöver under mandatperioden, inte minst inför höstens budget, fokusera på jobb; för att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten, säger Annie Lööf.

De senaste två åren har varit gynnsamma arbetsmarknadsår och den totala arbetslösheten har sjunkit, men trots detta har arbetslösheten fortsatt att stiga för de långtidsarbetslösa som varit arbetslösa i mer än två år.

I januari 2006 var de 28 000, i januari 2012 - 68 000.

När det nu vänder och den totala arbetslösheten stiger igen har den här gruppen extra svårt att få jobb. Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Ylva Johansson är kritisk:

– Regeringens politik har misslyckats. Man har haft ansvaret i fem och ett halvt år och långtidsarbetslösheten är mycket högra än innan man påbörjade sin politik. Fas tre är i dag sSveriges största arbetsgivare och det är ett kapitalt misslyckande, säger hon.

Men finansminister Anders Borg hänvisar till de satsningar på bred palett förstärkt anställningsstöden för de som varit långt från arbetsmarknaden och att Sverige i jämförelse med andra länder har relativt låg långtidsarbetslöshet.

Istället kritiserar han Socialdemokraterna.

– Det som de förordar, kraftigt höjd a-kassa, åtgärder som blir en ny form av rundgång och förtidspensionering av människor som skulle kunna stå till arbetsmarknadens förfogande, det är den typ av åtgärder som cementerar långvarigt utanförskap. De har inga åtgärder som vi ser skulle bidra till att pressa ner långtidsarbetslösheten, säger Anders Borg.

C kräver ändrad arbetsrätt

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.

#text=4964502#Centerpartiledaren Annie Lööf kräver att arbetsrätten ändras och att ingångslöner sänks, redan i höstens budget. Men Vänsterpartiet kritiserar förslagen för att vara verkningslösa.

Fler unga arbetslösa länge

Camilla Forsberg har varit arbetslös hela sitt vuxna liv.Foto: Billy Abraha

#text=4963377#Det visar nya siffror. Framförallt handlar det om de som varit utan arbete mer än två år.

#text=4961605#Camilla Forsberg har varit arbetslös hela sitt vuxna liv.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista