Rekordmånga smittade med tbe från fästingar

1:37 min

Antalet insjukna i fästingburna tbe blev rekordmånga under förra året. 287 personer smittades, mer än 100 fler än året tidigare, enligt en artikel publicerad i Läkartidningen.

– Det är mer än vi någonsin har sett hittills. Det gör att det är viktigt att fundera på vaccin, säger Åke Lundkvist chefsmicrobiolog och professor vid Smittskyddsinstitutet

Det milda vädret i kombination med många värddjur, som rådjur och framförallt skogssorkar innebar att det var ett fästingrikt år förra året.

Det ledde i sin tur till att många insjuknade i fästingburna tbe, alltså hjärninflammation som kan ge hög feber och huvudvärk och kan leda till kramper.

Totalt under 2011 insjuknade 287 personer, det är mer än något tidigare år. Samtidigt som det var rekordmånga som smittades, var det så många som ville vaccinera sig att vaccinet på vissa platser tog slut.

– Det blir fler och fler. Och det är väl för att tbe varit ganska uppmärksammat de senaste 10-15 åren i media. Vi börjar förstå att vi faktiskt har den här sjukdomen över stora delar av södra delen av landet, säger Åke Lundkvist.

Trots att det är fler som vaccinerar sig är det fler som insjuknar i tbe?

– Ja, och då kan man ju fråga sig hur många som skulle insjuknat om inte så många vaccinerat sig.

Det har varit fästingrikt de senaste åren, men det går inte redan nu att säga hur det kommer se ut senare i år enligt Åke Lundkvist.

– Om det blir väldigt snabbt varmt, då ökar risken för att det ska bli fler virusinfekterade fästingar. Om det sakta, långsamt blir vår blir det mindre tbe i fästingarna. Så det går inte att säga hur det ser ut kommande säsong.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista