Lägre lön i kristider - regeringen utreder sin roll

1:49 min

Regeringen ska nu utreda möjligheten att betala delar av kostnaden för företag och anställda vid avtal om korttidsarbete i kristider.

Finansminister Anders Borg förklarar upplägget.

– Det vi kommer att utreda är ett alternativ där man har en kostnadsnedgång som gör att vi slipper uppsägningar och där staten tar en del av detta, till exempel genom krediteringar på arbetsgivaravgifterna, säger Anders Borg.

Fack och arbetsgivare inom industrin är överens om att de vill kunna sluta avtal om så kallat korttidsarbete i kristider, förutsatt att staten går in och tar en del av kostnaden.

I dag kom parterna med sitt detaljerade förslag som bland annat innebär att en anställd som lägst skulle kunna gå ner till 80 procent av lönen. Arbetsgivare och staten skulle då betala korttidsersättning och utbildning. Syftet är att begränsa uppsägningar och hålla nere arbetslöshet.

Finansminister Anders Borg är positiv, men det finns komplikationer som ska utredas. Till exempel hur socialförsäkringarna ska skyddas och krav på den tänka utbildningen.

Utredningen om korttidsarbete ska vara klar i höst och modellen ska bara användas i exceptionella ekonomiska lägen efter överenskommelse mellan de tre inblandade parterna.

Anders Borg tänker sig en fortsättning av samarbete med facket och arbetsgivarna. Han säger också att en uppgörelse om korttidsarbete är en del av "en bredare process för att få ner arbetslösheten, inte minst bland ungdomarna".

– Ungdomsarbetslöshet på över 20 procent har rått sedan början av 90-talet. Det måste ske något fundamentalt för att vi ska få ned den till helt andra nivåer. Då kan vi göra en del; lärlingar, yrkesutbildningar, stöd till handledning med mera, men avtal och villkor är lika viktigt och det måste parterna ta ansvaret för. Vi pratar om trepartssamverkan och svensk modell, då är det rimligt att vi tar det pratet på så stor allvar att vi också gör ett försök att se igenom hur de här modellerna fungerar.

Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista