Förening vill ge somalier snabbkurs om Sverige

1:24 min

I sommar väntas en stor anhöriginvandring från Somalia, efter ett beslut från regeringen, som öppnat för en sådan invandring från första juli. Nu föreslår somaliska föreningsaktiva i Sverige att Migrationsverket redan nu ska öppna kontor i Addis Abeba i Etiopien och i Nairobi i Kenya, enligt amerikansk eller kanadensisk modell.

Kontoren skulle förmedla information för att snabba på inträdet i Sverige.

– Om ett stort antal kommer måste de framför allt ha samhällsinformation och hälsoinformation innan de kommer hit till Sverige, säger Jama Ismail, som är ordförande i föreningen Somaliland i Malmö.

Man sparar tid och möda med att göra en kurs på ett par veckor på platsen för visumansökan, där man tydliggör vad som väntar i Sverige, enligt Jama Ismail. Han arbetar för att underlätta integrationen för somalier här.

– Det är lika bra om man öppnar kontor i Nairobi eller Addis Abeba. Man kunde på kort tid informera om hur det är i Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter man har.

Migrationsverket räknar med runt 18 000 ansökningar för anhöriginvandring från Somalia  i år.

Även om integrationen skulle snabbas på med en introduktion redan i Östafrika, finns det inga sådana förberedelser. Det säger Jonas Lindgren som är verksamhetschef på Migrationsverket.

– Det är en jättespännande tanke, men de resurserna har vi inte överhuvudtaget. Det viktiga nu är att få tillräckligt mycket folk på plats så att vi kan handlägga de här ärendena så fort det går.

Du tycker att det är en bra idé men ni kommer inte kunna genomföra den?

– Den viktigaste utmaningen nu är att mer eller mindre undvika kaos och se till att handläggningen flyter, säger Jonas Lindgren på Migrationsverket.