Ekots Mats Eriksson kommenterar försvarsministerns avgång

3:27 min

Ekots försvarspolitiska kommenatator om Sten Tolgfors avgång.

Varför avgår Sten Tolgfors nu?

– Den troliga anledningen är den massiva bevakningen som har varit de senaste veckorna efter Ekots avslöjande. Det har varit mycket diskussion och mycket politisk kritik och Vänsterpartiet har krävt hans avgång och Miljöpartiet och andra partier har tyckt att det varit bra att det ska tas upp i KU. Och det har varit olika diskusssioner om vad han har vetat och inte vetat. Det har varit svårt att förklara det här på ett tydligt sätt utan att det kom i närheten av honom själv.

Tolgfors höll ju en ganska lång presskonferens där han försökte förklara och berätta hur avtalet med Saudiarabien ser ut. Det räckte alltså inte?

– Det kanske hjälpte för stunden och han har hela tiden försökt att hänga fast vid att han har berättat allt som finns att säga, att avtalet varit känt sedan länge och så men så har det kommit fram mer information som tyder på att han sannolikt visste mer än vad han har sagt. Så fort han har varit ute så har han fått diskutera dessa frågor och det är möjligt att man tycker att det har blivit fel fokus och att han därför inte kan vara kvar.

Hur pass besvärande har det här varit för Reinfeldt?

Reinfeldt vill nog ha ganska tydliga strukturer runt omkring sig. Och han har visat sig ganska osentimental tidigare vad det gäller medarbetare, till exempel hans statssekreterare under förra mandatperioden som fick gå trots att de varit väldigt nära. Och tidigare försvarsministern Mikael Odenberg har ju också slutat och så vidare.

Vad händer nu?

– Reinfeldt hoppas troligen på lugn och ro men själva grundproblematiken om vad departementet visste och inte visste finns ju kvar. Men å andra sidan har ju den högst ansvarige nu gått så det kanske minskar trycket något.

Är det ett svårt uppdrag att vara minister för just försvarsdepartementet?

– Det har ju under olika regeringsperioder funnits olika typer av katapultstolar så att säga. Tidigare har det varit integration nu är det två försvarsministrar. Det borde egentligen inte vara svårare än någon annan post. Det brukar inte vara så hett och så mycket debatt. Det är kanske lite ovanligt att det är just försvarsministern som hamnat i den här situationen två gånger.

Är det ett svårt uppdrag att vara minister för just försvarsdepartementet?

– Det har ju under olika regeringsperioder funnits olika typer av katapultstolar så att säga. Det har till exempel varit svårt med migrationsfrågor i tidigare regeringar och nu är det två försvarsministrar. Det borde egentligen inte vara svårare än någon annan post. Det brukar inte vara så hett och så mycket debatt. Det är kanske lite ovanligt att det är just försvarsministern som hamnat i den här situationen två gånger.

Alltid Nyheter