1 av 2
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
2 av 2
Från vänster: Sandra Reljanovic, Johanna Einarsson och Boel Morenius som läser maskinteknik på KTH i Stockholm. De är positiva till Björlunds förändringar.

Fler ska bli doktorander när villkoren förbättras

Jan Björklund: Det har varit för osäkert hittills
2:24 min

Regeringen lovar att förbättra villkoren för doktorander, som studerar till forskare på universitet och högskolor. Studenter på KTH är positiva.

Doktoranders ibland osäkra anställningsvillkor och dåliga sociala skyddsnät har kritiserats hårt, men nu ska de anställas tidigare och få ett bättre skyddsnät, säger utbildningsminister Jan Björklund.

– Det har varit för osäkert hittills, så att nu erbjuds doktoranderna en längre tid av anställning med lön och social trygghet i framtiden, jämfört med hur det har varit hittills.

Varför?

– Det handlar om att vi ska rekrytera duktiga personer i 25-, 30-, 35-årsåldern in på forskarbanan. Många är i familjebildande ålder och är det då för otrygga villkor. Det finns ingen garanti för att man får gå kvar om man är föräldraledig, säger Jan Björklund.

Många studenter Ekot pratat med är postitiva till förslagen.

– Det låter som en jättebra idé för att få folk att vilja doktorera och forska. Särskilt som man är ofta i åldern då man känner att man vill bli klar med studierna någon gång, säger Boel Morenius som läser till civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

-- Jag har hört lite negativt: lite dåliga löner och dåliga förutsättningar. Då blir det bara mer positivt att det kan locka flera att doktorera, säger Sandra Reljanovic på KTH.

Villkoren för forskarstuderande på universitet och högskolor, har länge kritiserats. Det handlar ofta om mycket otrygga villkor utan socialt skyddsnät och låga ekonomiska ersättningar.

En rapport från Högskoleverket nyligen visar att en tredjedel av doktoranderna som hoppar av och avbryter sin forskarutbildning, gör det av sociala skäl. Det är svårt att kombinera utbildningen med familjelivet.

Regeln i dag är att en doktorand som har utbildningsbidrag måste anställas när det återstår två av utbildningens fyra år. Det ändrar regeringen och doktoranden måste anställas när det är tre år kvar. Ett år mer med lön och social trygghet.

Doktorander med utbildningsbidrag ska i framtiden ha rätt till förlängd tid och komma tillbaka, till exempel efter föräldraledighet.

Och för doktorander som går på stipendier, måste lärosätena i framtiden teckna försäkringar, som ger en social trygghet.

Johanna Einarsson läser maskinteknik för att bli civilingenjör.

– Jag tycker att det låter jättebra, jag ser bara positivt på det.

Kan du tänka dig att plugga vidare, som forskare?

– Jag har inte tänhkt det innan, men nu efter att jag fick höra om det här så tycker jag faktiskt att det låter väldigt spännande.

Petter Hammar i Sveriges Förenade Studentkårers doktorandkommitté, är inte nöjd utan tycker att utbildningsbidragen ska slopas helt och doktoranderna vara anställda från dag ett.

SFS vill också att stipendier ska omvandlas till anställningar, annars är det bra med försäkringarna som måste tecknas.

Ändringarna det ska införas under 2013. Kostnaden blir inte betungande, menar Jan Björklund.

– I en budget på våra universitet och högskolor som sammantaget är långt över 30 miljarder så är det ingen stor kostnad, säger Jan Björklund (FP).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".