Åt konserverad mat – bisfenolhalt ökade kraftigt

1:30 min

Halterna av det hormonstörande ämnet bisfenol A riskerar att öka kraftigt om man äter mycket konserverad mat. Det visar ett experiment där fyra reportrar frånätit mestadels konserverad mat i två dagar.

Men livsmedelsbranschen ser inga risker med konservburkarna.

– Jag trodde att man skulle se någonting, men jag trodde inte att man skulle se de här typerna av ökningar som vi faktiskt såg, säger Christian Lindh som är docent på Lunds Universitet, avdelningen för arbets- och miljömedicin och som har hjälpt till med experimentet.

Under två dagar åt fyra reportrar från Svenska dagbladet en kost bestående mestadels av mat från konservburkar.

Efter bara två dagar hade en av reportrarna de högsta halterna av bisfenol A som hittills uppmätts i Sverige. Urinprovet visade en ökning med hela 4 600 procent.

– Halterna i urin speglar att man har exponerats för bisfenol A, men det viktiga är hur länge bisfenol A finns fritt i kroppen. Det avgiftas oerhört snabbt i människor, det vet man, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket.

Bisfenol A är ett ämne som kan störa kroppens hormonsystem och det kan i värsta fall skada utvecklingen hos barn. Hos vuxna är det kopplat till bland annat infertilitet och hjärt- kärlsjukdomar.

Ämnet används för att göra plast hård och genomskinlig men används också i till exempel kassakvitton och köplappar.

I konservburkar förekommer bisfenol A i den plastbeläggning som täcker insidan av burkarna.

Riskerna har gjort att EU från och med mars förra året förbjöd nappflaskor med bisfenol A. Från och med april i år har den svenska regeringen beslutat att förbjuda bisfenol A i matförpackningar riktade till barn under tre år.

Matilda Ernkrans, Socialdemokraternas talesperson när det gäller miljöfrågor, anser att Sverige borde driva på och förbjuda bisfenol A helt i livsmedelsprodukter. Sedan får EU följa efter.

– Jag tycker att det går alldeles för långsamt. Det finns redan, och det visar väl den granskning som är gjord i dag, underlag för att faktiskt se att bisfenol A behöver plockas bort i alla förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel, säger hon.

Flera myndigheter i Sverige ska kartlägga förekomsten av bisfenol A i kvitton och renoverade vattenledningar där plaströr har använts.

I tre andra EU-länder tittar man på andra produktkategorier för att sedan få en gemensam bild av flera områden i en rapport som man sedan kan lämna vidare inom EU.

Miljöminister Lena Ek (C) säger att det finns mycket produkter som innehåller bisfenol A som importeras till Sverige och att det därför är viktigt att inte agera själv.

– Det är svårt att få genomslag med ett nationellt förbud och därför är det oerhört mycket bättre om vi kan driva frågan inom EU. Och det gör vi. En skärpning kan handla om vissa produktgrupper, vissa användningsområden, men det kan också handla om sänkta gränsvärden, eller i extremfall ett absolut förbud, säger Lena Ek.

Men livsmedelsbranschen anser inte att konservburkar skulle vara farliga eller otjänliga som matförpackningar.

Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, kommenterar Svenska dagbladets experiment.

– Trots att journalisterna som gjorde experimentet har levt på bara konservburksmat i flera dagar, är inte de värden som de får i sig i närheten av de riktmärken som Livsmedelsverket har satt. Undersökningen visar bara att man kan äta jättemycket konserverad mat utan att man är i närheten av några värden som skulle vara farliga, säger hon.


Fråga

Per Shapiro

Ekot

Catinka Agneskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista