Blingon är senaste nytt i svensk natur

1:11 min

På helt naturlig väg utan genmanipulation eller på någon annan konstgjord väg har det skapats en korsning mellan lingon och blåbär. Ett bär som kommit att kallas "blingon".

Växten har tidigare upptäckts på ett fåtal platser i Sverige men mycket sällan gett bär. Men nu så har man i funnit bär i Bohuslän. Botanisten Evastina Blomgren visar blingon-snåret.

– Bladen har bläbärsfärg, det vill säga de är ganska ljust gröna men de är också nästan läderartade så som lingon har.

Eva-Stina Blomgren känner på bladen på växten som hon funnit i Ramsvikslandet i närheten av Smögen.

– Vi har sett enstaka bär och de har varit lila. Men de var inte någon särskild smakupplevelse. De smakade inte illa men de var inte så goda, säger hon.

Hur är det möjligt att det skapats en hybrid så här mellan två olika arter som lingon och blåbär? Marie Widén som arbetar på Lunds botaniska trädgård förklarar.

– Om de står på samma plats och blommar samtidigt, och dessutom kanske kan pollineras av samma insekt, kan det blir så att det pollenkorn från den ena arten kan hamna på märkesytan på den andra artens blommor och någon gång kan det bli ett frö som sedan kan gro om det hamnar på lämplig plats. Då har man fått en hybrid mellan blåbär och lingon som i folkmun kommit att kallas "blingon", säger Marie Widén som arbetar på Lunds botaniska trädgård.

Men att kalla bären blingon är botanisten Eva-Stina Blomgren inte riktigt nöjd med.

– Jag tycker att de ska kallas "blågon" istället så att det blir hälften av varje, säger hon och skrattar.

Malin Olofsson Jenny Berntsson Djurwall

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista