Demenssjuka Ganna får stanna i Sverige

2:01 min

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får stanna i Sverige. Migrationsverket som först beslutade att hon skulle utvisas, och sen tillfälligt stoppade utvisningen har nu bestämt sig för att ge henne uppehållstillstånd.

Utvisningen av ukrainskan Chyzevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

Migrationsverket motiverar beslutet med att det har inkommit nya uppgifter i ärendet, som gjort att de ändrat sitt beslut.

Advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud, säger att beslutet är glädjande.

– Det är naturligtvis en oerhörd lättnad, ett väldigt glädjande beslut och en stor seger för Ganna, säger han till Ekot.

Det är väldigt oklart vad Migrationsverket baserar sitt beslut på, säger Ignacio Vita.

– Migrationsverket säger att det nu står klart att hon är gravt dement och att hon inte kan genomföra en flygresa, eftersom det skulle försätta henne i ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd som skulle kunna leda till hennes död. Men det har ju vi påstått från dag ett, säger advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzevskas juridiska ombud.

Ekot

Fakta: Fallet Ganna Chyzevska

  • Beslutet att utvisa Ganna Chyzevska togs av Migrationsverket och efter överklagande även av Migrationsdomstolen. Fallet fick inte prövningstillstånd i den högsta instansen Migrationsöverdomstolen.
  • Till och med 1997 fanns regeln om "sista länken" som hade kunnat ge Chyzevska rätt att stanna. Den stadgade att åldringar utan anhöriga i hemlandet men med släkt i Sverige kunde få uppehållstillstånd. Regeln plockades bort av politikerna.
  • Ett halmstrå finns nu i att få bedömningen "synnerligen ömmande omständigheter". Men då krävs bland annat ett livshotande tillstånd.
  • I fallet med Chyzevska inkom nya uppgifter, och då kan Migrationsverket göra en ny bedömning utifrån de uppgifterna. Chyzevska fick uppehållstillstånd med den juridiska termen "verkställighetshinder" som grund, eftersom hon anses för sjuk för att resa.

Källa: Migrationsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.