Moderaterna vill mognadstesta alla sexåringar

1:45 min

Alla sexåringar ska göra ett mognadstest inför skolstarten för att upptäcka dem som behöver extra stöd i första klass. Det föreslår Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé.

– Jag tycker det vore värt att överväga en modell där man helt enkelt gör en ordentlig kontroll, så att man kan gå in med de här tidiga insatserna direkt, i stället för att vi upptäcker det här mycket senare, säger Tomas Tobé.

Vad är det som ska testas?

– Ja det som framför allt görs i dag som faktiskt fungerar det är att man har en överföring från förskolan till skolan, men det här fungerar inte över hela landet och för mig är just den här likvärdigheten och att alla barn ska få en insats direkt oerhört viktig och då vill jag gärna överväga ett sånt här förslag, säger  Tomas Tobé.

Oppositionspartierna sågar förslaget. Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson säger till Svenska Dagbladet att huvudproblemet är att det saknas pengar för att ge alla elever det stöd de behöver och att några tester därför inte har något värde.

Moderaterna säger att det här är ett förslag man vill gå till val på 2014. Men i nuläget har man inte de övriga allianspartierna med sig. 

– Jag tror att det är väldigt tidigt att testa en sexåring. Jag tror inte det är rätt. Däremot tror jag på välutbildade lärare som ser varenda elev som de individer de är och att åtgärder sätts in blixtsnabbt, säger Tina Acketoft, som är Folkpartiets gruppledare i utbildningsutskottet.

Tomas Tobé säger att det här är ett förslag man gärna vill gå till val på. Det är inget som ni kommer att haka på då?

– Ju fler som engagerar sig i skolpolitiken desto bättre. Om det här är Moderaternas förslag så får vi se, vi har alltid kunnat hitta lösningar och komma ihop till samförstånd i slutet så jag tror inte att det här är något som varken bär eller brister när det gäller skolpolitiken, säger  Tina Acketoft.

Per Shapiro

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista