1 av 2
Peter Mangs. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik och information om åtalspunkterna mot Mangs.

Tingsrätten: Peter Mangs är skyldig

Malmö tingsrätt anser att misstänkte seriemördaren Peter Mangs är skyldig till 13 av de 20 åtalspunkterna. Beskedet kom i dag.

Rätten anser att det "föreligger övertygande bevisning" om att Peter Mangs har begått 13 av gärningarna som han står åtalad för. 

Mangs betraktas bland annat som skyldig till morden på 20-åriga Trez West Persson den 10 oktober 2009 och 66-årige Kooros Efatian den 13 juni 2003, samt mordförsök vid fyra tillfällen och tre fall av grova olaga hot.

Mangs försvarsadvokat Douglas Norking säger att beslutet är ett bakslag för hans klient.

– Han förnekar brott och menar att han inte varit på plats vid någon av de enskilda gärningstidpunkterna, så det är väl självklart att beslutet var ett bakslag.

Så fort tingsrätten meddelade sitt beslut informerades Jeanette Persson West, mor till mördade Trez West Persson, via sitt målsägandebiträde. Hon säger till Ekot att det känns bra att höra att Mangs anses skyldig.

– Jag har följt rättegången hela tiden och personligen har jag tänkt att det måste vara han. Nu har tingsrätten kommit fram till samma sak och det känns ju bra. Någon behöver stå till svars för det här.

Vad gäller mordet på en 23-årig man på Gånglåtsvägen i Malmö den 28 juli 2003 anses Mangs däremot inte överbevisad i skuldfrågan.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö, säger till Ekot att det var ett väntat utslag från domstolen.

– Det är helt inom ramen för vad man kunde förutse. Bevisläget var starkt enligt min uppfattning, och även om man inte funnit övertygande bevisning för några av åtalspunkterna har ändå åklagarsidan i allt väsentligt fått fog för sitt åtal.

Mangs ska stanna i häktet och kommer nu att skickas på rättspsykiatrisk undersökning. Grunden till det beslutet är att den läkare som gjorde en paragraf 7-undersökning i häktet ansåg att Mangs kan lida av en allvarlig psykisk störning. 

Chefsåklagare Solveig Wollstad har i ett pressmeddelande gått ut med att hon delar rättens bedömning om att skicka Mangs på rättspsykiatrisk undersökning. Denna beräknas ta fyra veckor, men Mangs har tidigare meddelat att han inte vill psykundersökas mer, vilket kan försvåra utredningen.

Även om Mangs bedöms psykiskt störd kan han, i teorin, dömas till fängelse, säger Sven-Erik Alhem.

– Det är ytterst domstolen som gör den slutbedömningen, oavsett vad den rättspsykiatriska undersökningen kommer fram till. Men skulle man där finna att han är allvarligt psykiskt störd tror jag ändå att det talar starkt för att det blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Skulle han inte finnas psykiskt störd är det, enligt Sven-Erik Alhem, enklare att förutspå strafffet.

– Då blir det livstid, ingenting annat.

Dom meddelas troligen första eller andra veckan i september, efter att försvar och åklagare har fått plädera i frågan om vilket straff han ska få.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista