Oppositionen splittrad om läxhjälpsförslag

2:18 min

Trots hård kritik de senaste dagarna så ser det ut som regeringen kommer att få stöd i riksdagen för sitt förslag att utöka skatteavdraget för läxhjälp. Miljöpartiet är försiktigt positiva, och framför allt Sveigedemokraterna tycker att det är ett bra förslag att även läxhjälp till gymnasister skall omfattas av det så kallde RUT-avdraget.

– Det har alltid funnits familjer som har möjlighet att köpa läxhjälp åt sina barn. Och vi menar ju snarare att ett RUT-avdrag sänker precis vilket gör det möjligt för fler familjer och det tycker vi är positivt, säger Rickard Jomshof, Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson.

Redan i dag är det tillåtet att göra avdrag för läxhjälp när det gäller barn som går i grundskolan. Det räknas som barnpassning av skatteverket, vilket är en hushållsnära tjänst som man får göra avdrag för. Häromdagen flaggade regeringen för att reglerna även bör omfatta läxhjälp på gymnasiet.

Men förslaget fick snabbt kritik. Bland annat från Skolverket och de två stora lärarförbunden som varnar för att det gagnar barn i välbärgade familjer medan barn från fattigare familjer inte nås. Den politiska oppositionen är splittrad i frågan.

Miljöpartiet vill granska regeringens förslag innan man ger besked, men påpekar att det är viktigt att samma regler gäller för gymnasieskolan som grundskolan i dagens system med RUT-avdrag, säger partiets skoltalesperson Jabar Amin.

– Det är en fråga för de som har svårigheter på skolan och vill satsa för att göra bra ifrån sig och då måste vi vara beredda att stödja dem, säger Jabar Amin.

Är du inte rädd att det här kommer att utnyttjas betydligt mer av dem som har mycket mer pengar än dem som har lite pengar?

Det får vi i så fall återkomma till om det får sneda effekter, säger Jabar Amin.

Socialdemokraterna säger däremot blankt nej till regeringens förslag som beräknas kosta omkring 30 miljoner kronor årligen enligt uträkningar på finansdepartementet. Vänsterpartiet tycker att förslaget om läxhjälp är djupt orättvist.

– Därför att det är någonting som bara kan komma till del för dem som har råd, säger Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets talesperson i skolfrågor.

Men om man upplever att skolan inte kan hjälpa ens barn och man har ont om pengar är det då inte bättre att man kan göra avdrag än att man som i dag då man i vissa fall inte kan göra avdrag?

– Det är skolans ansvar och då är det politikens ansvar också att se till att skolan har de förutsättningarna att klara av det uppdrag man har. Nämligen att ge alla elever rätt till en utbildning. Vi kan inte skapa ett system där vissa kan köpa sig utbildning när inte skolan tar sitt ansvar. Det duger inte, säger Rossana Dinamarca.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.