1 av 2
Grafik: Så mycket har rättegången kostat
2 av 2
Från rättegången i augusti. Foto: Lotta Jarlsdotter/ Scanpix

Södertäljemålet har hittills kostat 208 miljoner

2:22 min

En av de största utredningarna mot den organiserade brottsligheten i Sverige har hittills kostat staten omkring 208 miljoner kronor. Den största utgiftsposten är polisens utredning som kostat minst 95 miljoner kronor. Det visar Ekots kartläggning.  

Det handlar framför allt om den utredning som bedrivits kring dubbelmordet på en fotbollsspelare och hans bror. Polisens särskilda satsning i Södertälje har slagit sönder en del av den struktur som gängkriminaliteten i staden byggt på.

Gunnar Appelgren som är insatsledare för polisens särskilda satsning i Södertälje säger att man kommit åt de som står för våldet i staden.

– Vi har gjort ganska stor skada och vi har öppnat upp ett vakuum. Vi har kommit åt våldsnivån och skapat förutsättningar för andra aktörer att bygga upp det sociala kapitalet. Tar man inte tag i detta, då kommer detta fortsätta utvecklats åt ett liknande håll igen om 15 år, säger Gunnar Appelgren.

Sommaren 2010 sköts en fotbollsspelare och hans bror ihjäl på en illegal spelklubb i Ronna i Södertälje. Det blev startpunkten för en av Sveriges mest omfattande polisinsatser.

Förra hösten inleddes rättegången mot totalt 20 personer, åtalade för inblandning ibland annat tre mord, flera fall av utpressning och människorov.

Ekot har nu kartlagt kostnaderna för rättegången som hittills är uppe i minst 208 miljoner kronor. Den största utgiftsposten är polisens utredning som kostat minst 95 miljoner kronor.

– När det var som mest, månaderna efter dubbelmordet, så tror jag att vi låg på ungefär 120-130 poliser i olika befattningar, säger Gunnar Appelgren.

Utredningen av målet har varit komplicerad och bara att begära ut listor från telefonbolag över de misstänktas telefontrafik har kostat miljonbelopp. Dessutom har advokat- och målsägandebiträden kostat 70 miljoner, häktningar av de misstänkta drygt 20 miljoner och tingsrätt och åklagarmyndighet har haft kostnader på nästan 9 miljoner kronor.

– En absolut avgörande faktor är att man tillsatte så mycket polisresurser som gjorde det möjligt att utreda så många brott samtidigt som vi har gjort, säger Björn Frithiof, en av åklagarna i målet.

I tingsrätten dömdes 18 personer till fängelse från ett och ett halvt år till livstid. Om domarna står sig när målet nu ska prövas av hovrätten innebär det att flera av de ledande personerna i det kriminella Södertäljenätverket kommer att sitta i fängelse i lång tid framöver.

Vänsterpartisten Staffan Norberg, som är kommunalråd, är lättad över att den grova organiserade brottsligheten har minskat i omfattning:

– För Södertäljebor är det otroligt positivt att äntligen börjar bryta det här komplexet som den organiserade grova kriminaliteten har haft i Södertälje, säger Staffan Norberg.

Maria Blomquist, Karin Wettre

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista