Både de boende på Hanö och Försvaret motsätter sig planerna på vindkraftverket. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Regeringen bromsar miljövänlig el medvetet

"Totalkostnaden riskerar att bli onödigt hög"
1:46 min

Under de senaste åren har stödet till förnybar elproduktion halverats i Sverige. Och investerarna är kritiska mot att regeringen inte höjer sina ambitioner för miljövänlig elproduktion.

Men Gustav Ebenå på Energimyndighetens analysavdelning försvarar dagens stödsystem.

– Vi ska inte bygga så mycket förnybar el som möjligt med det här stödsystemet utan tillräckligt för att nå vårat mål, och då ska vi heller inte betala onödigt mycket, säger han.

– För en enskild aktör kan det här vara oerhört problematiskt, och det har vi förståelse för, men på systemnivå så är det här ett sätt att säkerställa att elkunderna inte får en större elräkning är nödvändigt.

I dag betalar svenska hushåll drygt fyra öre per kilowattimme el till utbyggnaden av förnyelsebar elproduktion. Det gör att producenterna av förnyelsebar el får ungefär 20 öre per kilowattimme i stöd.

Som högst var det under en period 2008 då producenterna fick nästan 40 öre per kilowattimme.

Systemet är uppbyggt så att stödet minskar när utbyggnaden av förnyelsebar el går fort. Då bromsas också investeringsviljan hos producenterna.

Statens mål är att öka den förnyelsebara produktionen med 25 terrawattimmar till 2020 jämfört med 2002. 

Men Mattias Wondollek på föreningen Svensk Vindenergi tycker att staten borde höja den målsättningen.

– Vi ser helst att regeringen tidigarelägger det mål som satts till 2020. Vi har visat att vi kan klara det målet tidigare än så, och vi ser även att regeringen slår fast ett nytt ambitiösare mål till 2020.

Gustav Ebenå på Energimyndigheten är däremot skeptisk till att staten går in och ändrar målet för kraftigt.

– Det som riskerar att hända då är att vi får en utbyggnad som är så snabb att till exempel elnät och tillståndsprocesser inte hinner med och kan balansera utbyggnadstakten vilket gör att totalkostnaden för samhället, och därmed både skattebetalare och elkunder, riskerar att bli onödigt högt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".