1 av 2
Hans-Olov Olsson vice styrelseordförande och Håkan Samuelsson vd Volvo PV. Foto: Åsa Nilsson Rönnqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Diether Endlicher/Scanpix.

Håkan Samuelsson ny vd för Volvo PV

1:01 min

Den Motala-födde förre chefen för den tyska industrikoncernen MAN, Håkan Samuelsson, har utsetts till ny vd för Volvo Personvagnar. Det tillkännagav företaget vid en presskonferens på förmiddagen.

– Min första prioritering blir lönsamhet och kostnadskontroll, och även att titta på tillväxtplanen i Kina, vår nya hemmamarknad, och sätta tillbaka den på rätt spår, säger Håkan Samuelsson.

61-årige Håkan Samuelsson ledde MAN fram till slutet av 2009. Innan det var han vd för koncernens dotterbolag AG, som tillverkar lastbilar och bussar.

Han har också suttit i Volvo PV:s styrelse i två år. Och enligt Volvo PV:s vice styrelseordförande Hans-Olov Olsson är han den person som kan genomdriva företagets redan starka strategi.

– Volvo har alltid varit en pionjär när det gäller säkerhet, och även miljö. Det är också en bil för användarna, för familjerna, med bra lastutrymme. Det ska vi fortsätta med.

Han understryker också att Volvo fortfarande är ett svenskt företag – oavsett vem som äger det.

Vice styrelseordföranden Hans-Olov Olsson säger att Volvo PV:s målsättning "absolut är att göra vinst i år".

– Vi har en helt ny marknadssituation, väldig utmanande och tuff, men ett företag som Volvo måste ha självförtroendet för att genomföra våra långsiktiga mål, och för det krävs att vi gör vinst.

Håkan Samuelsson efterträder den Tysklandsfödde Stefan Jacoby, som tillträdde som vd för Volvo Personvagnar i augusti 2010, drabbades av en stroke den andra veckan i september.

I ett pressmeddelande då skrev han att det var fråga om en mindre stroke, som begränsade rörelseförmågan i högerarmen och till viss del också i höger ben.

Presschefen Per-Åke Fröberg sade då att läkarna räknade med att han skulle kunna vara tillbaka på jobbet om ungefär en månad.

Rickard Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista