Asylsökande barns rätt till skolmat utreds

1:25 min

Ett par hundra asylsökande skolbarn på Öland får ingen skollunch av kommunen. Nu utreds fallet hos Skolinspektionen och avdelningsjuristen Carin Holtz säger att de nu så fort som möjligt ska avgöra om de här asylsökande barnen omfattas av skollagen.

Elever som omfattas av skollagen ska utan kostnad erbjudas näringsriktiga skolmåltider, men frågan alltså om de asylsökande barnen i Borgholm gör det eller inte.

– Om det är så att man är mottagen vid grundskolan och har rätt till utbildning här i landet så har de också rätt att få skolmaten, säger Carin Holtz vid Skolinspektionen.

Från Migrationsverkets sida har man aldrig hört om något liknande fall tidigare. Caroline Henjered som är verksamhetschef tycker att det är nödvändigt att skolinspektionen tittar närmare på det här.

– Vi har inte sett det här tidigare utan det var första gången jag blev uppmärksammad på det ställningstagande som man har gjort här i från kommunen. För mig var det en självklarhet att de barnen som är inskrivna i vårt system har rätten och tillgången till precis samma som andra barn, säger Caroline Henjered på Migrationsverket.

Det var sjuksköterskan Elisabeth Olsson på Asyl- och flyktinghälsan i Kalmar län som gjorde upptäckten under sina rutinsamtal hos de asylsökande familjerna.

– Om det är några barn som behöver maten i skolan som ett extra tillskott så är det ju verkligen de här barnen som lever ute på en camping där det också kan vara svårigheter att tillaga maten, säger Elisabeth Olsson.

Enligt Christina Lundberg som är rektor och ansvarig för skolan så går det inte, som det ser ut nu, att servera mat åt skolbarnen och samtidigt ta hänsyn till hygienföreskrifter och olika matkulturer, skriver Dagens Nyheter.

Lisbeth Lennartsson som är kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun är mycket förvånad och säger att kommunen inte visste om det här.

– Hade Migrationsverkets personal på plats sagt något till oss så hade vi löst frågan. Så den frågan har inte funnits. Det har snarare varit skönt för barnen att komma hem till föräldrarna en liten stund som avbrott, säger Lisbeth Lennarsson.

Men ur ett rättviseperspektiv, tycker du att det är rätt att man gör skillnad på barn så här?

– Nej, absolut inte. Och därför är det bra att den här frågan blir prövad nu av Skolinspektionen, säger Lisbeth Lennarsson.

Abusultan vars son är en av de över 200 asylsökande barn som går i den tillfälliga skolan på norra Öland och som går hem för att äta lunch, tycker inte att det här är något större problem.

Han kom till Sverige från Syrien med sin fru och tre av sina fyra barn för ungefär två månader sedan.

– Det är inte så viktigt med maten, det är max fem minuter mellan huset och skolan, säger Abusultan.