Könskvotering gav ökad kompetens hos män

1:38 min

De som är skeptiska till könskvotering brukar säga att det är kompetensen som ska räknas, inte könet.

Men när Socialdemokraterna införde "varannan damernas" till valet 1994 blev effekten både ökad jämställdhet och ökad kompetens, visar ny forskning.

– Att säga att kvotering leder till försämrad kompetens hos männen eller för den delen bland kvinnorna är ingenting vi kan styrka i den här studien, säger Johanna Rickne som är nationalekonom vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm.

Det var inför valet 1994 som Socialdemokraterna beslöt att ha varvade listor både till kommun- och landstingsfullmäktige och till riksdagen.

Mårten Ström är socialdemokratisk kommunpolitiker i Luleå. I början av 90-talet var han fritidsnämndens ordförande där och han var också fullmäktigeledamot. Då tillhörde han skeptikerna men i dag har han ändrat uppfattning.

– Jag brukar försöka vara så uppriktig som jag kan. Jag tillhörde väl den här gruppen som gick och bar på en massa dåliga värderingar. Nu med facit i hand så var det här det bästa vi har gjort. Det tillfördes massvis i politiken, säger han.

Och den uppfattningen får alltså stöd i Johanna Rickne och hennes kollegors forskning. För att få ett mått på kompetens gick de tillbaka till manliga politikernas gamla mönstringsprov innan de ryckte in i lumpen. Där testades såväl logik som språkkunskaper och ledaregenskaper.

Och när man sedan jämförde hur det såg ut i kommunernas fullmäktigesalar före och efter valet 1994 så visade det sig att den generella kompetensnivån faktiskt ökade hos de män som blev kvar, säger Johanna Rickne.

– Improduktiva rekryteringsnätverk verkade rivas upp och det blev bättre rekrytering på många platser. Så ute i kommunerna där man hade stått emot kvinnors inträde innan ledde både till fler kvinnor, en ökad mångfald och man fick en ökad kompetens hos männen, säger hon.

Anders Ljungberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista