"Ekonomisk oro ger SD ökat opinionsstöd"

1:36 min

Sverigedemokraterna fortsätter att växa, enligt Statistiska centralbyråns senaste opinionsundersökning. Partiet tar väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna. Det kan finnas flera skäl till ökningen.

7,9 procent av väljarna skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, enligt undersökningen.

Henrik Oscarsson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han ser flera förklaringar till ökningen för Sverigedemokraterna.

– Oron och frustrationen över den ekonomiska  situationen växer i Sverige, och en arbetsmarknadspolitik som det är stora frågetecken kring. Det har varit mycket uppmärksamhet kring det. Sedan har vi eurokrisen, som lägger sordin på stämningen när det gäller de ekonomiska bedömningarna framåt. Jag tror att det här är huvudskälet till att Sverigedemokraterna  ökar, säger Henrik Oscarsson.

Ökningen för Sverigedemokraterna är plus 2,5 procentenheter sedan SCB:s mätning i maj. Samtidigt har Socialdemokraterna tappat 2,5 procentenheter sedan maj och hamnar på 34,8 procent.

– Vi går tillbaka något, vilket jag tror beror på att vi inte har lyckats fokusera tillräckligt tydligt i den offentliga debatten. Vi måste bli tydligare i jobb- och utbildningsfrågorna, säger Carin Jämtin, som är partisekreterare i Socialdemokraterna.

De rödgröna partierna har enligt SCB:s undersökning 49,1 procent av väljarstödet, medan de fyra borgerliga regeringspartierna har 41,8 procent.

Kristdemokraterna är det stora problemet för den borgerliga sidan. KD ligger konstant under fyraprocentsspärren till riksdagen och riskerar att inte ta sig in i riksdagen vid nästa val 2014.

Men professor Henrik Oscarsson betonar att det inte alls behöver betyda att de rödgröna vinner valet.

– Det behöver det alls inte och det är 22 månader kvar till valet. Dessutom  finns det väl inte något röd-grönt regeringsalternativ just nu i svensk politik. Och vi vet inte hur det går med alliansen när det gäller stödet för olika partier där, säger professor Henrik Oscarsson.