en 48-årig man sköts ihjäl på Fosievägen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Operation Alfred stoppade våldsvågen i Skåne

"Det här är oerhört obehagligt för kriminella"
1:54 min

Polisen i Malmö har med hjälp av polis i resten av landet lyckats bromsa den våldsvåg som sköljt över Skåne och i synnerhet Malmö. Det visar en genomgång av den speciella polisoperation som inleddes för ett år sedan.

– Det var viktigt för hela landet att vi fick grepp om situationen och jag tycker absolut inte att man ska se det här som ett projekt, säger länspolismästare Eva Årestad Radner.

Operation Alfred kommer alltså att fortsätta. Det var tio uppmärksammade mord under ett år, de flesta betecknades som avrättningar, som fick polisen att mobilisera. Satsningen har kostat 41 miljoner kronor, men det har varit en lönsam satsning, menar Stefan Sintéus, chef för länskriminalen.

– Vi är framme vid 50 procent, alltså hälften av de här svåra morden är uppklarade och det är jag oerhört nöjd med

Fem personer har dömts till totalt 78 års fängelse. Dessutom sitter två anhållna misstänkta för mord just nu. En är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Under året har polisens jakt på kriminella inneburit att man kunnat beslagta 86 vapen, drygt 9 000 patroner, ett halvt kilo heroin, knappt två kilo kokain, 4 kilo amfetamin och 28 kilo cannabis.

Samtidigt som polisen jagat tungt kriminella har man satsat på att finnas på de platser i stan där det förekommer mycket gatuvåld. Det som i brottsstatistiken kallas för våld i offentlig miljö har minskat med 30 procent, berättar poliskommissarie Stefan Wredmark.

– Det innebär att det är 419 anmälningar färre, 419 människor färre som har blivit misshandlade på Malmös gator under det här året.

51 personer i den kriminella gängmiljön har också fått hjälp via det så kallade avhopparprogrammet. Polisens satsning har gjort livet svårare för de kriminella, säger chefen för länskriminalen Stefan Sintéus.

– Vi vet och vi ser tecken på att det här är oerhört obehagligt för kriminella individer i Skåne och i synnerhet i Malmö.

Är det så att en del flyttar från Skåne?

– Ja, och en hel del hoppar av. Det är över 50 procent som hoppat av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".