Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Ris kan väljas bort för att minska gift i barnmat

2:38 min

Efter Livsmedelsverkets varning om att det finns spår av giftiga ämnen och metaller i barnmat funderar barnmatsföretaget Semper på att utesluta ris i sina produkter. Om råvaror väljs bort eller väljs mer noggrant kan barnmaten bli hälsosammare.

I onsdags kom Livsmedelsverkets rapport, där det framkom att bland annat gröt och välling innehåller arsenik kadmium och bly. Ämnena hamnar i maten från marken där den produceras.

– Det man kan göra i första hand är att välja råvaror från områden där upptaget av metaller inte är så högt, säger Jan Eriksson, forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Barngröt och välling tillverkas av spannmål och växterna tar upp tungmetallerna ur marken, där de hamnat genom spridning av konstgödsel och slam. Men framför allt genom nedfall från luften och då kommer utsläppen  från metallindustrier, förbränning av fossila bränslen, trafik och sopförbränning.

Även om utsläppen av tungmetaller har minskat i Sverige, så kommer vi inte undan.

– Kadmium, bly och kvicksilver är ganska flyktiga, så när de kommer ut i rökgas-föroreningar så kan de transporteras väldigt långt och påverka marker över hela jorden i princip, säger Jan Eriksson.

Tungmetallerna finns också naturligt i berggrunden och allt tillsammans gör att det finns geografiska skillnader på mängden i marken. Till exempel har jordbruksmarken i Västergötland låga halter av kadmium, medan Österlen har betydligt högre.

Det finns inget särskilt gränsvärde för barn när det gäller bly. För kadmium och arsenik finns det inget gränsvärde alls. Men det är något som EU:s livsmedelsorgan, EFSA, nu arbetar med.

Problemet med tungmetaller i maten är känt sedan tidigare. Men Livsmedelsverkets senaste larm oroar föräldrar.

– Jag visste att det var så här, men inte så illa och jag tänker man måste göra något åt det. Jag tänker att det är väldigt svårt få tag på mat som man vet är garanterat fri från gifter, säger mamman Selina Eriksson.

Barnmatsföretaget Semper hävdar att de noga väljer sina råvaror. Nu efter Livsmedelsverkets rapport funderar de på att ändra i recepten.

 – Till exempel när det gäller ris, så kan man utesluta det helt ur recepten, säger Sempers kommunikationschef Malin Westling.

Är det något ni funderar på?

– Ja det gör vi och vi testar nu en råvara som ser väldigt fin ut när det gäller just låga halter utav arsenik. Men om den inte fungerar och om det nu kommer strikta gränsvärden som Livsmedelsverket jobbar för, så är det givetvis så att vi kommer att anpassa oss efter det.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Malin Olofsson, Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista