Arkiskta rådets beredskapsplan för oljeolyckor i Arktis kritiseras av Greenpeace. Foto: John McConnico/Scanpix

Plan för oljeolyckor får kritik av Greenpeace

2:01 min

I vår ska Arktiska rådet besluta om en beredskapsplan för internationellt samarbete mot oljeolyckor i det känsliga området. Men förslaget som Ekot tagit del av, kritiseras av Greenpeace för att vara alltför vagt.

– Vad vi har sett är en total brist på konkreta åtgärder och minimikrav och standarder på vad som behöver finnas. Utan det är mest bara vaga formuleringar, säger Therese Jacobson, som är ansvarig för Arktis-frågor på Greenpeace Sverige.

Allt mer intresse riktas mot Arktis fyndigheter av bland annat olja. Det har fått Arktiska rådet, där Sverige är ordförandeland sedan 2011, att utarbeta ett förslag till beredskapsplan för hur oljeföroreningar ska förebyggas, och om de ändå sker - hur de ska tas om hand.

I maj ska utrikesministrarna i Arktiska rådets åtta länder besluta om beredskapsplanen.

Ekot har tagit del av ett utkast till planen, som bland annat talar om hur varje land ska ha ett nationellt system för övervakning, hur de ska larma varandra vid en oljekatastrof, och att de ska hjälpas åt att sanera olja.

Enligt Greenpeace finns det inget i avtalet som ser till att länderna har nödutrustning på plats innan man börjar borra. Att Arktis oljekällor ligger avlägset till ställer också ökade krav på räddningsresurser, menar Greenpeace

Förslaget lägger inte heller ökat ansvar på oljebolagen för att ta hand om ett eventuellt oljespill utöver vad internationella regler kräver av dem sen tidigare.

– Vad man kunnat se hittills, inte minst efter Shells oljeborrningar i Arktis utanför Alaska i somras, så har de inte alls tillräckligt mycket resurser och infrastruktur för att hantera en stor olycka. Man kan också se på de otroligt stora oljeutsläpp som finns i ryska Arktis. Det är samma oljeindustri som nu vill ut, och säger sig vara redo för att hantera olyckor ute till havs. Det är inte särskilt trovärdigt.

Arktiska rådets miljöministrar ska i veckan träffas i Jukkasjärvi. Therese Jacobson hoppas de ska skärpa kraven på oljeberedskap.

– Vår förhoppning är ju att de kan skicka en stark signal till utrikesministrarna om att det är nödvändigt med något betydligt starkare än det här för att adressera hotet om oljeolyckor .

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista