Officerarna kritiska när anställda blir färre

1:41 min

Försvaret måste skära ner sina kostnader med en halv miljard, främst genom att anställa färre officerare på fasta tjänster. Det bestämde regeringen i dag. Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet, är kritisk.

– ÖB har ju pratat om ett enveckasförsvar, tidigare här under vintern. Den enda slutsatsen jag kan dra, om man nu vill sänka andelen kontinuerligt anställda soldater och sjömän, då måste man få en tydlig anvisning om vad det är för ambitioner som ska sänkas och vad det är för uppgifter som inte ska klaras av, säger Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet.

ÖB Sverker Göranson sa i vintras att försvaret håller klarar bara en veckas krig. Med regeringens förslag, blir försvaret ännu svagare, säger Lars Fresker.

Regeringen vill minska försvarets kostnader med en halv miljard kronor genom att dra ner på den fast anställda personalen.

Framför allt vill regeringen ha färre fast anställda officerare, kontinuerligt anställda som det heter i försvaret, och fler tillfälligt anställda, som reservofficerer som tjänstgör bara ibland och jobbar med något annat eller pluggar på sin övriga tid. Totalt motsvarar det drygt 800 färre anställda. Det ska ske från 2019.

Försvaret vill faktiskt ha mer pengar om några år. Fyra miljarder extra behövs  till nya  vapensystem som nytt luftvärn och för att som personalkostnaderna ökat med det nya försvaret utan värnpliktiga.

Det meddelade försvaret för bara två veckor sedan, men sockrade samtidigt på den beska medicinen genom att själv föreslå effektiviseringar på över 400 miljoner kronor.

Men nu kommer alltså regeringen med ett helt annat förslag. Ekot har förgäves sökt försvarsminister Karin Enström för en kommentar. Officersförbundet känner sig mer eller mindre överkört.

– Nej alltså när vi hörde om det här beslutet, då var det ju en överraskning för oss. Jag förstår inte hur de kunnat vara så snabba på departementet med att få fram det här underlaget och hur då kopplingen till det av försvarsmakten inlämnade underlaget är, säger Lars Fresker.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Budgetunderlag till regeringen

I höstas gav regeringen Försvarsmakten i uppdrag att i detalj gå igenom olika besparingsmöjligheter och att mer preciserat redovisa de ökade kostnaderna.

Enligt det underlag som Försvarsmakten lämnade in till regeringen i slutet på februari i år behöver försvaret fyra miljarder kronor mer per år till vapen och personalkostnader.

Försvarsmakten redovisade även möjliga effektiviseringar på 430 miljoner kronor, bland annat då det behövs mindre personal då antalet Gripenplan minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista