Farlig fästingsmitta ser ut att minska i år

1:30 min

Det lutar åt att färre svenskar riskerar smittas med TBE i år. Efter ett par år då rekordmånga smittats av det fästingburna viruset, kan den kalla och sena våren ha gjort att färre nu smittas. Det säger Marika Hjertqvist på smittskyddsinstitutet.

– Dels för att människor var ute i naturen mindre och även för att viruset sprids mindre effektivt mellan fästingarna då, säger Marika Hjertqvist, epidemiologi, vid Smittskyddsinstitutet.

Fram till i onsdags den här veckan har 37 personer smittats med TBE viruset - det ska jämföras med 56 under samma tid förra året.

Viruset, som sprids genom fästingar, kan ge hjärninflammation, och leder ibland till så svåra komplikationer som förlamningar eller till och med dödsfall.

Att viruset inte spritt sig lika mycket i år förklarar smittskyddsinstitutet med att kylan hindrat olika generationers fästingar från att samtidigt sitta på ett värddjur, vilket betyder att färre yngre fästingar tagit över smittan och kunnat sprida den vidare.

Men det ser olika ut i olika delar av landet. I Uppland har ännu inte ett fall av TBE anmälts och i Sörmland och Västra Götaland är fallen betydligt färre än förra året. 

Om det här enbart kan tillskrivas den kalla våren eller är en följd av att alltfler vaccinerar sig mot TBE, är ännu för tidigt att veta något om, enligt Marika Hjertqvist.

– Vi vet hur många doser av viruset som säljs och det har ökat under senare år. Men samtidigt har man ju sett att antalet TBE-fall ökat, så det finns inget glasklart samband där, men säkert påverkar det en del, säger hon.    

Fakta: TBE-smitta

Hjärnan blir inflammerad.

TBE står för tick-borne encephalitis, det vill säga fästingburen hjärninflammation. Namnet till trots kan sjukdomen också orsaka hjärnhinneinflammation.

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan smitta och symtom, är en till två veckor. Symtomen är huvudvärk, feber och i sällsynta fall påverkan på centrala nervsystemet med exempelvis förlamningssymtom.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Maria Jansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista