Bostadsbyggandet bromsas av överklaganden

2:15 min

Planer på nya bostäder överklagas allt oftare till mark- och miljödomstolen. Segdragna processer under många år gör att byggandet bromsas upp trots stor bostadsbrist. Chris Österlund, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, menar att detta får stora konsekvenser:

– Det leder helt enkelt till att vi inte kan bygga lika mycket och snabbt som det behövs. En del projekt kanske inte alls blir av, därför att det långt utdragna skedet har gjort byggnationen så dyr, innan ens spaden har kommit i jorden, att det inte alls kommer att blir av. Sedan leder det naturligtvis till att allt försenas i ett läge när vi har bråttom.

Hur lång tid kan det handla om?

– Man brukar ju säga att det kan ta allt mellan fem och tio år att få igenom en detaljplan här i Stockholm, säger Chris Österlund.

Under årets första halvår har det kommit in ungefär 1 200 överklaganden av detaljplaner och bygglov till landets mark- och miljödomstolar, visar siffror som Domstolsverket tagit fram för Ekot. Samma period förra året var det 970 fall, det har alltså skett en tydlig ökning.

Ärendena hos mark- och miljödomstolen har redan prövats av kommunen och länsstyrelsen. När det gäller till exempel planerade studentbostäder i Stockholm och Göteborg hamnar ungefär 60 procent av dessa detaljplaner i en överklagandeprocess.

Regina Kevius, moderat stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, tycker att situationen är oroande och säger att det oftast är grannar som överklagar:

– Det kan vara att studentlägenheterna planeras intill ett villaområde och man är lite orolig för att det kommer många studenter och många små lägenheter. Det kan också handla om att det byggs på en innergård där grannarna inte vill ha studenter, säger hon.

Bostadsministern och kristdemokraten Stefan Attefall håller med om att det finns brister i dagens system. Han säger att dessa just nu ses över:

– Det är oerhört mycket överklaganden och därför har vi också en utredning igång som tittar just på instansordningen, det vill säga hur många nivåer man ska kunna överklaga till. Sedan måste vi förenkla hela processen, vilket gör att det kanske blir färre tillfällen att överklaga. Vi ska ha rättssäkerhet, men vi kanske har ett system som gör det allt för lätt att överklaga i allt för hög grad, säger Stefan Attefall.

Allt fler överklaganden

Inkomna överklaganden hos mark- och miljödomstolarna:

Första halvåret 2013:
Bygglov: 1 021
Detaljplaner: 170

Första halvåret 2012:
Bygglov: 827
Detaljplaner: 143

Inkomna överklaganden hos Mark- och miljööverdomstolen: 

Första halvåret 2013: 375
Första halvåret 2012: 299

Källa: Domstolsverket

Natalie Roos

Ekot

Per-Anders Rehn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista