Johan Bygge. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Skattesmäll för riskkapitalbolag

2:11 min

Ytterligare ett riskkapitalbolag råkade i dag ut för en stor skattesmäll.

Det är det Wallenberganknutna EQT och ett 20-tal medarbetare som av Skatteverket krävs på sammanlagt 650 miljoner kronor. 

Skatteverket anser att vinstandelar vid bolagsförsäljningar ska beskattas som lön och inte beskattas som kapitalinkomst säger projektledaren på Skatteverket Heléne Bigander:

– Vi tycker att det är en ersättning för den rådgivning och det arbete som delägarna och de anställda i riskkapitalbolaget har utfört.

Deras jobb och då ska det beskattas som lön?
– Ja.

Skatteverket inledde för några år sedan en granskning av riskkapitalbolagen och hittills har de fyra bolagen IK Investment partners, Nordic Capital, Segulah och i dag alltså EQT och deras medarbetare krävts på sammanlagt 4,6 miljarder kronor i skatt.

Tvisten handlar om hur man ska beskatta de vinstandelar som personalen får vid försäljningar av bolag. Det är lön anser Skatteverket och ska beskattas med 55 procent.

Nej, det är till stor del inkomst av kapital, eftersom medarbetarna gör egna investeringar i bolagets fonder och ska därför beskattas med bara 25 procent, anser riskkapitalbolagen

– Vi tycker att det här är fel, säger Johan Bygge, operativ chef på EQT.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Johan Prane

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista