Gatuköksägare förlorade mot kommunen

"Står kommunerna fritt att skicka luftfakturor"
1:09 min

En gatuköksägare förlorade i dag i hovrätten mot Skövde kommun.

Fallet, som rör kommunens livsmedelskontroller, är principiellt viktigt, säger mannens juridiska ombud Sebastian Scheiman.

– Vi prövar om Högsta domstolen kan ta upp det här. I annat fall är det bara att inse att kommunerna har ett carte blanche att skicka luftfakturor till småföretagare, säger Scheiman.

Fallet med Mikael Andersson – som tidigare drev en korvkiosk i Skövde – har blivit intressant för restaurangbranschen.

Mikael Andersson ansåg inte att Skövde kommun utförde de livsmedelskontroller som han betalade för – och krävde tillbaka drygt 15 000 kronor.

Kommunen tyckte att den agerat rätt, även om det vissa år inte skett någon kontroll, eftersom det handlar om att få till en effektiv kontroll.

Och Göta hovrätt – som aldrig tidigare prövat ett sådant här fall – gick i dag alltså på kommunens linje och menar att det är upp till kommunen att avgöra hur ofta inspektionerna behöver göras.

– Då är det ju tråkigt att han inte anses kunna få tillbaka de här pengarna. Och det betyder ju i förlängningen att det står kommunerna fritt att skicka luftfakturor till småföretagare. Så kan vi inte ha det, säger Scheiman.

Riksrevisionen kommer att inleda en granskning av den offentliga livsmedelskontrollen. Enligt en förstudie som Riksrevisionen gjort finns tecken på flera brister – bland annat att just planerade kontroller görs för sällan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".