Ygeman avfärdar myndighet mot it-attacker

1:23 min

Regeringen kritiseras för att den svenska IT-säkerheten brister – och KD kräver en särskild myndighet för cybersäkerhet. Men förslaget avfärdas av inrikesminister Anders Ygeman (S).

Ett omfattande IT-angrepp har avslöjats, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och Sverige ska vara ett av flera länder som har drabbats.

I vilken omfattning svenska myndigheter och företag drabbats av angreppet är inte klarlagt.

Inrikesminister Anders Ygeman menar att den svenska cybersäkerheten är bra och blir bättre.

– Men samtidigt så blir angriparna och de som vill åt information eller skada systemen bättre. Så det här är ingenting man kan göra en gång och sedan ha det gjort, utan det måste ständigt utvecklas för att hålla högsta nivå, säger Anders Ygeman.

Men nu höjs röster från oppositionen om att regeringen inte gör tillräckligt för att förbättra den svenska informationssäkerheten.

– Det funkar inte som det är i dag, att det är sex olika myndigheter som har delansvar. Det ramlar mellan stolarna. Vi borde likt många andra länder ha en cybersäkerhetsmyndighet som kan samordna och se till att vi har ett bättre skydd mot den här typen av hot, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Förslaget avvisas dock av inrikesministern.

– Jag tror det skulle vara ett misstag att inrätta en enda myndighet. Det skulle till och med riskera att göra skyddet svagare. Myndigheter och företag måste få stöd utifrån den bransch man verkar i.

Hur skulle skyddet kunna bli svagare med en central myndighet?

– Genom att det blir mindre specialiserat och inriktat på den verksamhet branschen eller myndigheten bedriver. Det finns speciella utmaningar i exempelvis finanssektorn, det finns speciella utmaningar i de mest skyddsvärda verksamheterna i statlig regi och det kan finnas andra utmaningar i kommuner och landsting, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista