Kontorshus med en skylt med texten Europol
Europols högkvarter i Haag i Nederländerna. (Arkivbild) Foto: Mike Corder/TT.

Kvinnor och barn spelar allt viktigare roller vid terrorbrott

I Storbritannien är var fjärde gripen i terrorutredningar en kvinna
1:09 min

Även om män är i klar majoritet så spelar kvinnor, ungdomar och även barn oftare operativa roller när terrordåd genomförs eller planeras, enligt den senaste årliga rapporten från Europol om terrorbrott i EU.

När det gäller kvinnliga militanta islamister stöter de på mindre hinder än män när de deltar i terrorhandlingar, enligt rapporten.

Totalt rapporterar Europols medlemsländer om 142 terrorattacker förra året - som antingen genomförts, förhindrats eller misslyckats. Mer än hälften, 76 stycken, rapporteras från Storbritannien.

I just Storbritannien är var fjärde person som greps i samband med terrorutredningar förra året kvinna, en ökning med 18 procent sedan året innan.

Liknande siffror visar en rapport från svenska Försvarshögskolan, som Ekot rapporterade om under onsdagen. Där har personer som rest från Sverige till Irak eller Syrien för att ansluta sig till terrorgrupper granskats, och av de granskade är var fjärde kvinna.

Att allt fler kvinnor deltar aktivt vid terrorbrott kan leda till att andra kvinnor inspireras till att göra likadant, menar Europol.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".