Magnus Ranstorp pekar med handen
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Marcus Ericsson/TT

Terrorismforskare: Alla är inte lika farliga

"Sett trenden sedan 2013"
1:12 min

Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. 2010 bedömde Säkerhetspolisen att det fanns omkring 200.

– Min bild överensstämmer fullt ut med vad Säpochefen säger. Jag har observerat den här trenden sedan 2013, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp.

Är det enbart IS-sympatisörer som det handlar om?
– Inte enbart, men det är främst dem. Det är handlar om en kombination mellan konflikterna i Mellanöstern och att IS utnyttjat den propagandakraft som går att skapa via sociala medier. Det hela förvärras också av växande marginalisering och utanförskap. Samtidigt har vi sett en växande andel nazister som också flyttat fram sina positioner. Så det finns båda delarna.

Vad betyder den här ökningen?
– Det betyder att vi måste arbeta med att trycka tillbaka extremismen. Det har vi inte gjort i någon nämnvärd utsträckning hittills. Men man ska veta att alla är inte lika farliga. Alla har inte samma förmåga, vilja eller motivation till att utföra ett våldsdåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".