En kvinna intervjuas.
"Det rådde förundersökningssekretess i det här ärendet vid tillfället då jag fick informationen", säger infrastrukturministern. Foto: Erik Simander/TT

Därför berättade ministern inte om läckan i Transportstyrelsen

2:42 min

I morgon ska infrastrukturminister Anna Johansson (S) informera riksdagens trafikutskott om it-skandalen på Transportstyrelsen. Enligt uppgifter till Dagens nyheter röjde läckan två hemliga register hos polisen.

På frågan varför hon dröjt så länge med att lämna sådan information svarade ministern såhär:

– Jag har inte dröjt så länge med att informera dem. Det har rått förundersökningssekretess i det här ärendet och det var först i början på den här veckan, eller i slutet av förra, som resultatet av förundersökningen offentliggjordes.

Men hade det inte varit möjligt för dig att tala om den verkliga orsaken till att Maria Ågren fick gå?

– Det rådde förundersökningssekretess i det här ärendet vid tillfället då jag fick informationen om att det här hade hänt.

Och då har du inte rätt att informera utskottet?

– Det här är en fråga som kommer att prövas av konstitutionsutskottet och de kommer säkert att göra en bedömning om i fall det var rätt bedömning eller inte, men det här är allvarliga uppgifter och det är naturligtvis oerhört viktigt att regeringen inte medverkar till att de sprids i en vidare krets än nödvändigt.

Enligt uppgifter till Dagens nyheter så röjde it-läckan två hemliga register hos polisen. Datatekniker i andra länder fick tillgång till belastningsregistret och misstankeregistret. Dessutom fick de tillgång till data från statens krypterade kommunikationssystem mellan myndigheter, Swedish Government Secure Internet (SGCI).

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör, Maria Ågren, har arbetat i regeringskansliet sedan hon tvingades lämna sin tjänst i januari i år. I dag beslutade regeringen att lämna över en begäran om att hon avskedas även från de uppgifterna. Det är Statens ansvarsnämnd som sköter sådana ärenden. Motiveringen till begäran om avsked är att Maria Ågren medgett att hon gjort sig skyldig till brott och accepterat dagsböter.

Samtidigt märktes det, vid den sommarfika med media, som följde efter regeringssammanträdet, att regeringen nu försöker tona ner omfattningen av de skador som it-skandalen på Transportstyrelsen innebär. Både infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman använde ordet "begränsad" för att beskriva konsekvenserna.

– Samtidigt som jag säger att det här är en väldigt allvarlig händelse, så ska man också vara medveten om att den mängd uppgifter som kan ha röjts i samband med det här är ändå en begränsad del, sade Anna Johansson.

– Den är allvarlig, men begränsad, sade Anders Ygeman.

Begränsad till vad?

– I omfattning.

Så det här med att man har lämnat iväg rikets nycklar, det stämmer inte?

– Det är inte den etikett som jag skulle sätta på den händelse som har inträffat.

Vid regeringssammanträdet i dag utnämndes också en ny styrelseordförande för Transportstyrelsen, efter Rolf Annerberg, som tvingats lämna sedan det visade sig att styrelsen känt till att dåvarande generaldirektören, Maria Ågren, brutit mot lagar i samband med en upphandling. Den nya styrelseordföranden heter Anita Johansson och så här presenterade infrastrukturminister Anna Johansson henne.

– Hon har ett långt förflutet i både myndighets- och departementssammanhang. Bred erfarenhet och är just nu också regeringens utredare för att titta på den särskilda persontrafiken. Det känns väldigt bra och stabilt att få in henne som ny ordförande i Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista