Äldre par på demensboende i USA.
Foto: Matt Rourke/TT

Demens ökar – nya krav på vården

3:13 min

I dag fattar regeringen beslut om en nationell demensstrategi, något som har varit efterfrågat av experter under flera år. Målet är att vården nu ska bli mer jämlik.

Bakgrunden är att antalet demenssjuka har ökat, och det här är ett sätt att öka kvaliteten på vården och göra den mer jämlik i hela landet, säger äldreminister Lena Hallengren.

– Äntligen fattar vi beslut om en nationell demensstrategi, för att se till att vi ökar likvärdigheten över landet, det känns angeläget. I grund och botten handlar det om att allt fler blir äldre och drabbas av demenssjukdom. Vi behöver möta den utvecklingen med mycket kunskap.

Redan i dag har mellan 130 000 och 150 000 personer i Sverige en demenssjukdom, och siffran kommer att fördubblas till år 2050. Bara om några år kommer ökningen att ta fart ordentligt, när den stora 40-talistgenerationen når 80-årsåldern.

För att samhället ska kunna ta hand om alla de här personerna på ett bra sätt lanserar nu regeringen en nationell demensstrategi. I den står att man ska införa ett så kallat standardiserat vårdförlopp, det som görs för patienterna ska alltså vara lika för alla, oavsett vilken vårdinrättning man kommer till, säger Lena Hallengren.

– Det är viktigt att man inte hamnar mellan stolarna, utan att när en demenssjukdom uppdagas så ska man få rätt insatser vid rätt tidpunkt från rätt aktör.

Det finns i dag stora brister inom vården av demenssjuka. Ett problem, som Socialstyrelsen pekat ut som ett av de allvarligaste, är bristen på kunskaper och utbildning hos hemtjänstpersonal. Det är ofta hemtjänsten som hjälper demenssjuka, eftersom antalet platser på äldreboenden minskat kraftigt under 2000-talet, men få inom hemtjänsten har utbildning om demenssjukdomar.

Ökad kompetens är också ett av sju fokusområden man behöver arbeta med, som pekas ut i strategin. Samtidigt satsar inte regeringen i nuläget några nya resurser på det.

– Dels görs det kontinuerligt, men vi ser framför oss ett stort behov av att satsa på den här kompetensen, och jag ser den nationella demensstrategin som startskottet för ett mycket mer aktivt och intensivt arbete för att möte människor med demenssjukdom, och deras anhöriga.

Många länder tampas med liknande problem som Sverige, och Världshälsoorganisationen WHO lanserade förra året en global plan för demens. Våra nordiska grannländer har sedan flera år nationella strategier för demenssjukdomar, och experter har varit kritiska mot att Sverige har legat efter.

– Vi har ju haft nationella riktlinjer sedan 2010, så det har funnits ett verktyg att arbeta med, men jag tycker också att det är synd att det har tagit tid och jag är glad att den äntligen är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista