Asbestsanerare Karim Häggblom demonstrerar sin utrustning.
Asbestsanerare Karim Häggblom demonstrerar sin utrustning. Foto: Jonas Löfvenberg

Antalet dödsfall av asbest skrivs upp

2:39 min

Siffran för hur många som dör årligen världen över av sjukdomar relaterade till byggmaterialet asbest skrivs nu upp dramatiskt – den mer än fördubblas. Det visar en ny rapport från Internationella arbetsmiljökommissionen, ICOH.

Ulf Kvarnström arbetar med asbestfrågor på fackförbundet Byggnads:

– Det finns olika typer av diagnoser man kan få av asbest. Mesoteliom är den stora lungcancern och också den farligaste typen av lungcancer.

Att andas in asbestfibrer kan alltså vara direkt dödligt, även om det tar tid, upp till 20 år, innan symtomen uppträder. Asbest utvinns ur bergart och var ett vanligt byggmaterial fram till det började förbjudas i Sverige under 70- och blev totalförbjudet på 80-talet.

I en ny studie från Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH skrivs nu antal döda på grund av asbest upp. Studien visar att drygt 250 000 personer dör i asbestrelaterade sjukdomar världen över varje år. Världshälsoorganisationen WHO har länge använt den något föråldrade siffran drygt 100 000.

Uppräkningen beror på ny kunskap om sambandet mellan sjukdom och den farliga fibern tillsammans med förhållandevis färsk statistik.

– Man kallade det världens bästa ämne innan man började få alla de här sjukdomarna och den ohälsa som följer med.

Asbest är billigt, värmeskyddande och gör att allt man blandar ner den i blir starkare. Men de mikroskopiska fibrerna är så små att de tar sig hela vägen längst ner i lungsäcken där de till slut kan orsaka orsakar cancer.

Det bedöms finnas cirka 400 000 ton asbest bundet i gamla byggnader och konstruktioner runt om i landet. Så trots totalförbudet sedan 80-talet så finns den kvar i omlopp och blir farlig när den frigörs som damm. Den kan till exempel förekomma i gamla bänkskivor, dörrar och isolering. Och enligt Ulf Kvarnström så dör det fortfarande mellan 100 och 130 personer om året i den asbestrelaterade cancern mesoteliom.

När det frigörs kan rivare, byggarbetare och även privatpersoner exponeras som rör sig i lokaler som inte har sanerats på ett regelmässigt vis.

Ulf Kvarnström på Byggnads varnar för oseriösa företag som inte lägger pengar på att utbilda sina anställda eller att köpa ordentlig utrustning.

– Det kan vara byggnadsarbetare från andra länder. Man jobbar här på dåliga villkor. Man kanske jobbar svart. Arbetet utförs inte på det sätt som det ska göras. Det finns tydliga starka regler kring hur byggherrar och fastighetsägare ska inventera mot farliga material innan man börjar riva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".