Villaägares elnätsavgifter skjuter i höjden

2:08 min

Många villaägare har fått kraftigt höjda elnätsavgifter under de senaste åren, visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.

– Vi har sett att det under flera år att det är väldigt stor skillnad i elnätsavgift på olika orter. På vissa ställen är det billigare att bo där man har låg elnätsavgift än vad det blir att bo på andra ställen med hög elnätsavgift, säger Anna Werner, analytiker hos Villaägarnas Riksförbund.

Sedan 2013 har stora elbolag som Vattenfall, Eon och Ellevio höjt elnätsavgifterna för småhusägare upp till så mycket som 55 procent. Vattenfall har under femårsperioden haft en prisutveckling med 48 procent för elnätsavgifterna i Västerbotten och Norrbotten, enligt Villaägarnas undersökning. Ellevio har höjt med 21 procent i Gävleborgs, Dalarnas och Västra Götalands län och med 14 procent i Värmlands län. Eon har höjt med 55 procent i Kramfors, 25 procent i bland annat Jämtland och Gävleborgs län och 22 procent i Skånes län. Enligt analytiker Anna Werner handlar det om att elbolagen testar kundernas smärtgräns.

– Elbolagen har ju kunnat höja så mycket de vill. Det enda som varit gränssättande är hur mycket man vågat höja. Intäktsramarna har ju skenat så man har ju kunnat tagit ut hur höga avgifter man vill. Domstolarna har till och med gett elbolagen möjligheten att elbolagen kan ta ut mer pengar än vad man begärt i domstol, säger hon.

Enligt flera elnätsbolag som Ekot pratat med så behövs höjningen för elnäten då man står inför upprustning av dem som ska hålla många år framöver.

– Vi står inför en stor energiomställning och då krävs ett helt nytt elnät. Kapacitetsbristen som vi har innebär att energin inte kommer fram till vissa platser, säger Stina Albing kommunikationsansvarig hos Eon. 

Det finns orter i Sverige, menar Stina Albing där man vill bygga en ny elladdare för elbilar, men det det inte finns kapacitet.

– Men det klarar inte elnäten av idag då det är fullt. Vi måste ta ansvar för att vi har ett fungerande elnät, säger hon. 

Regelverket för hur höga avgifter elnätsbolagen får ta ut har nyligen stramats åt och Anna Werner hoppas att man kommer att se en prissänkning inom kort.

– Vi måste få ner elnätsavgifterna så folk kan bo kvar, säger hon.