Valsedlar ligger uppradade.
Lokala partier styr i 38 kommuner. Foto: Janerik Henriksson/TT

Lokala partier styr i 39 kommuner

2:26 min

När det politiska styret hunnit klarna i drygt 250 av landets kommuner, så är lokala partier med och styr i 39 av dem.

Sjukvårdspartiet, Bollnäspartiet, Politiskt alternativ och Västra initiativet. Så heter några av de lokala partier som ska vara med och styra i 39 av drygt 250 kommuner där styret efter valet hittills klarnat. Det visar en genomgång som Ekot gjort tillsammans med Sveriges Radios lokala P4-kanaler.

I Hagfors i Värmland ska partiet "Oberoende realister" styra ensamt i minoritet. Flera av de lokala partierna får vara med och styra för första gången.

David Karlsson, kommunforskare vid Göteborgs universitet, förklarar varför lokala partier bildas.

– De flesta har tillkommit därför att väljarna har sett att de gamla partierna brister och man vill komplettera dem på något sätt.

Hur går det för de partierna när de väl hamnar i politiska styren?

– Det är nog komplicerat för många av dem. Många av de små lokala partierna är ganska nya och de har företrädare som inte är så vana att jobba politiskt. Det är inte säkert att de blir de starkaste partners i många fall. Men det ser olika ut, säger Karlsson.

– Ett problem är ju att många väljare röstat på sådana partier i kritik mot styret i kommunen. När då partiet sätter sig i styret så förlorar de ofta väljare – det är vanligt att ett lokalt parti som hamnar i styre förlorar på det och kanske till och med åker ur vid nästa tillfälle.

Förra mandatperioden styrde partiet Dorotea kommunlista Dorotea i Västerbotten själva. Det partiet sjönk omkring 20 procentenheter i valet och förlorade makten.

Men på flera håll gick lokala partier fram i valet och det innebär utmaningar, menar David Karlsson.

– Det är en extra utmaning i det parlamentariska läget i hela Sverige med många partier och blocken har svårt att förhålla sig till Sverigedemokraterna. Sedan tillkommer de lokala partierna och gör det ännu mer komplicerat – speciellt de lokala partierna som tillkommit av missnöje mot de andra. Det är svårt att bilda hållbara styren i dagens Sverige, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".