Riksdagen
Foto: Anders Wiklund/TT

Nu ska riksdagen fylla budgetramarna med innehåll

1:15 min

I går godkände riksdagen moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag, men vilka effekterna blir om det genomförs är oklart.

Riksdagens utskott ska nu ta ställning till det, utgiftsområde för utgiftsområde. Något som Fredrik Olovsson, socialdemokrat och vice ordförande i finansutskottet är mycket kritisk till.
  
– Det här är naturligtvis helt historiskt att riksdagen fattar ett beslut om ramarna utan att ens veta vad det innehåller. Det är ett lågvattenmärke för en budgetprocess.
  
Det riksdagen beslutade om i går var riktlinjer och ramar för statsbudgetens 27 utgiftsområden. Men hur pengarna sedan ska användas inom ramarna, exempelvis till reformer eller myndigheters verksamhet, anges inte i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag.

Totalt handlar det om nedskärningar med cirka fyra miljarder kronor nästa år. En del av förändringarna i förhållande till övergångsregeringens budget är redan kända, exempelvis att avskaffa flygskatt, avdrag för fackföreningsavgifter, att återinföra skatteavdrag för gåvor till ideell verksamhet och kraftig ökning av RUT-avdraget.

Men också att vissa myndigheters verksamhet ska minskas, eller upphöra. Det gäller till exempelvis Jämställdhetsmyndigheten som inrättades så sent som i januari i år men nu hotas av nedläggning. Generaldirektör Lena Ags hopp står till riksdagsutskotten.

– Jag vill avvakta med att dra några slutsatser tills arbetsmarknadsutskottet har behandlat utgiftsområdet. Och det gör de nästa vecka, säger Lena Ags. 
  
Förutom regelrätta nedskärningar handlar det om omfördelningar av pengar inom ett utgiftsområde, alltså en oförändrad ram men där pengar förs över från ett område till ett annat, där det framstår som en "satsning" eller "reform", utan att motsvarande nedskärningar på intilliggande områden redovisas, enligt Fredrik Olovsson.

Men framför allt är kan kritisk till att myndigheterna ges så kort tid att anpassa sig.

– Man kommer att få beskeden oerhört sent. Det är bara några veckor kvar till årsskiftet när det här ska börja gälla och det är naturligtvis inte ett särskilt bra sätt att hantera viktiga verksamheter på.
  
Moderatledaren, Ulf Kristersson, tillbakavisar kritiken mot att deras sätt att hantera budgeten försvårar för myndigheterna.

– Jag tror tvärt om att myndigheter är tacksamma att det fattas riktiga budgetbeslut som ger riktiga pengar till deras viktiga verksamhet. 
  
Riksdagen kommer att arbeta för högtryck fram till fredagen före jul med sexdagarsvecka och sena kvällar. Då först kommer gårdagens beslut att framstå i mer konkret form.

Men frågan är hur långvarigt resultatet av allt detta arbete blir. Och det beror på förstås på vem som till sist kommer att bilda nästa regeringen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush Thor tycker ändå att det var bra att riksdagen röstade bort övergångsregeringens mer opolitiska budget till förmån för KD:s och moderaternas förslag.

– Nu har riksdagen tagit ett ganska stort och viktigt beslut och det är klart att det tjänar som en väldigt tydlig indikation på vad som behöver gälla under nästa år, som bas. Sedan kommer det att vara vissa delar som kommer att behöva justeras beroende på vilken regering som tillträder. Det är helt i sin ordning, det är en extraordinär situation, säger Ebba Bush Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista