Skugga av en rullstol och Försäkringskassan.
Foto: Henrik Montgomery/TT, Hasse Holmberg / TT
LSS-utredningen presenteras

Utredaren: Ingen som har LSS-insats kommer bli utan

2:46 min

Kostnaderna för personliga assistenter ska tas över av staten, och samtidigt ska barn och personer med psykiska diagnoser bli av med assistansersättningen, enligt förslagen i en utredning som presenterats idag.

De här grupperna ska istället söka andra former av hjälp från kommunerna, tycker utredaren Gunilla Malmborg.

– Något fler människor kommer att få LSS-insatser. Staten får ansvar för den personlig assistansen. Nya LSS-insatser skapas bland annat för barn. Jag gör inga besparingar, ingen som har LSS-insatser idag kommer att bli utan insatser, säger Gunilla Malmborg.

Utredaren Gunilla Malmborg har fått utreda hur stödinsatserna till personer med funktionsnedsättning ska ändras så att de blir bättre och inte dyrare än idag.

Malmborg föreslår att staten ska ta över ansvaret för den personliga assistansen, idag delas det ansvaret mellan stat och kommuner. Kommunerna ska istället fokusera på andra former av stöd.

Med utredarens förslag kommer ca 4 000 barn att bli av med assistansen, de får i stället ansöka om en ny kommunal insats, kallad personligt stöd till barn.

– Det ska omfatta omvårdad, medicinsk tillsyn och personligt stöd så man kan vara aktiv ute i samhället som andra barn, säger Gunilla Malmborg.

Även personer med psykiska diagnoser blir av med assistansersättningen och får söka en annan typ av kommunalt stöd.

Kommunerna kommer att kompenseras för de nya insatserna, säger Gunilla Malmborg.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall är kritisk.

– Det innebär att vi inte får en samlad assistans, utan vi får ett delat huvudmannaskap där de som är under 16 år kommer vara helt utelämnade till 290 kommuners olika kompetens. Det bekymrar mig, säger hon.

Kritisk är också Kristdemokraternas talesperson Pia Steensland.

– Personlig assistans är en så otroligt värdefull insats som kan göra en så stor skillnad. När man tar bort den möjligheten för två stora grupper kan det få förödande effekter, säger Pia Steensland.

Socialdemokraternas viceordförande i socialutskottet Kristina Nilsson vill läsa hela utredningen innan hon tar ställning till förslagen.

– Vi Socialdemokrater tycker att det absolut viktigaste är att det inte innebär några försämringar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista