Terrormålet: Misstänkt hade tillgång till bombinstruktion

1:44 min

I terrorättegången mot de sex män som misstänks för terrorifinansiering och tre av dem för förberedelse till terroristbrott så har åklagaren idag inkommit med ny bevisning. Bevisning som ska visa att den huvudmisstänkta 46-åringen haft tillgång till instruktionsmaterial kring hur man bygger en bomb.

Bevisningen består bland annat av utdrag ur en kanal i chattapplikationen Telegram. Det är en kommunikationsform som möjliggör för användare att skicka ut meddelanden till ett obegränsat antal mottagare. Enligt polisutredningen var den 46-åriga huvudmisstänkte mannen en av de som följde kanalen, och utdragen har hämtats ur hans mobiltelefon.

Innehållet är tydligt extremistiskt med hänvisningar till terrorgruppen IS och uppmaningar och instruktioner om att begå attentat och döda så kallade ”otrogna”.

Bland annat beskrivs hur man använder och tillverkar olika vapen och sprängämnen. I en serie inlägg ges instruktioner med bilder och text om hur man tillverkar en bomb. Bland de föreslagna ingredienserna till en detonator listas två av kemikalieämnena som ingick i det parti färg och kemikalier som den huvudmisstänkte köpte, och som åklagaren menar var ämnade att användas för att utföra ett attentat.

Av bevismaterialet framgår inte om 46-åringen faktiskt läst instruktionen eller om den skickats ut innan eller efter att han började följa kanalen, men att det varit tekniskt möjligt för honom att ta del även av sådant innehåll som skickats ut innan han anslöt sig till kanalen.

Åklagaren Per Lindqvist har tidigare sagt att han inte kommer kommentera målet förrän rättegången är avslutad. Den huvudmisstänkte 46-åringens advokat Thomas Olsson skriver till Ekot att han inte vill kommentera den nya bevisningen tills dess att han hunnit gå igenom den med sin klient.

Angående varför den 46-årige mannen köpte kemikalierna så har han tidigare under polisförhör förklarat att han aldrig velat ha dem utan att de följde med när han köpte ett parti färg från en konkursad färgbutik, samt att han försökt sälja delar av kemikalierna till kommunen, vilket bekräftats av en kommuntjänsteman som förhörts av polisen.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista