Okontrollerad slakt

Oro för svartslakt i sommartorkans spår

1:57 min

Slakten av får och lamm var under fjolåret den högsta någonsin, enligt Jordbruksverket. Den torra sommaren gav långa köer till slakterierna. Nu finns även tecken på en ökad okontrollerad slakt.

 – Vi har fått in fler anmälningar och det är någonting som vi tror kan kopplas till den heta sommaren då många hade problem med att utfordra sina djur, säger statsinspektör Louise Nyholm vid Livsmedelsverket och fortsätter:

– Kulmen är inte nådd än. Vi tror att det handlar om den närmaste månaden då fodret verkligen är slut och köerna till slakterierna är långa. Och att svartslakt då kan öka i omfattning.

Slakterinäringen i landet omsätter årligen drygt fyra miljarder kronor och slakterierna har efter att torkan satt in i somras haft betydligt längre kötider än vanligt. Något som orsakat problem för lantbrukare som haft svårt att få fram foder till sina djur.

Hur utbrett det är med svart slakt, alltså utan veterinärkontroll, är naturligtvis svårt att uppskatta och det finns ingen sammanställning av antalet anmälningar om misstankar kring det. Anmälningarna kan skickas till en rad myndigheter.

Just Livsmedelsverket kontrollerade under fjolåret ett tiotal av de inkomna anmälningarna dit vilket är fler än vanligt, men Louise Nyholms uppskattning är att ett par procent av allt kött på marknaden inte går att kontrollera på ett korrekt sätt.

 – Vi gjorde en undersökning för några år sedan där vi spårade lite finare detaljer som biff och då kunde inte två procent av restaurangerna uppge varifrån de köpte sitt kött.

Tror du att den siffran är annorlunda i dag?

– Nej det tror jag inte. Och två procent låter inte mycket men naturligtvis är det allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista