Nytt it-system

Tiotusentals pass spärras varje år

1:33 min

Svenska pass är eftertraktade, både på den svarta marknaden och av personer som vill låna ett pass av någon de känner.

Varje år spärras tiotusentals pass i Sverige. Under fjolåret spärrades 63 501 pass, det är drygt 700 fler än året innan.

Emelie Lindvall, nationell processledare för polisens identitetshandlingar, säger att ökningen kan bero regeländringen som infördes 2016. Den innebär att svenska medborgare beviljas max tre pass under en femårsperiod, och behöver man ett provisoriskt pass så spärras det vanliga passet.

Polisen har dessutom infört ett nytt it-system som på ett per effektivt sätt återkallar pass för personer som sitter i fängelse i minst ett år.

 – Att fler pass spärras ser vi som ett tecken på att lagstiftningen har fått effekt, säger Emelie Lindvall. 

Svenska pass är eftertraktade, både på den svarta marknaden och av personer som vill låna ett pass av någon de känner.

Innan regeländringen trädde i kraft 2016 fanns det ingen gräns för hur många pass man kunde ansöka om. Under femårsperioden 2009 till 2013 beviljades 1441 personer fler än 5 pass och en av dem fick ut hela 18 pass.

Men enligt en statlig utredning från 2015 stod inte denna grupp för någon större del av missbruket av svenska pass.

– Det finns ett stort missbruk av svenska pass, men tyvärr har vi inga siffror på hur vanligt det är, säger Emelie Lindvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista